Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Leikkipaikat yleistyvät kirkoissa

 

Kallion kirkon leikkitila. KUVA: KT

Seurakunnat ovat rakentaneet leikkipaikkoja moniin kirkkoihin, jotta lapsilla olisi tilaa leikkiä ja viihtyä jumalanpalveluksissa ja muissa tilaisuuksissa. Osassa kirkkoja lasten tila on edessä alttarin lähellä, osassa sille on löydetty muu sopiva paikka kuten rippialbakaapista tehty kappeli. Helsingin Kalliossa uudet lasten tilat vihittiin käyttöön eilisessä Mikkelinpäivän perhemessussa.

Helsingin Kallion kirkon lasten tilat ovat aivan uudet, ja ne vihittiin eilen käyttöön. Leikkipaikan kaapissa on jo kaksi pikkualbaa, ja stoolat tehdään yhdessä lapsiryhmien kanssa syksyn aikana. Kastemalja ja pienet ehtoollisvälineet ovat myös tulossa.

– Tämän lisäksi teetetään kastepuu, johon tulee adventista alkaen kaikkien kastettujen nimet. Tila elää aktiivisesti kirkkovuodessa ja lapset voivat suunnitella sinne erilaisia juttuja”, seurakunnan pastori Mari Mattsson kertoo Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotteessa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Pomarkun kirkossa entisestä rippialbakaapista avautuu lastenkappeli. Idea muuttaa kaappi lasten kappeliksi syntyi isäinpäivän messussa viisi vuotta sitten. Pomarkun kirkkoherra Hannu Anttooran mukaan lapset ovat ottaneet kappelin omakseen.

– Tärkeää on ollut myös jumalanpalveluselämän vapautuminen. Lapsilla ja meillä aikuisillakin on vapaus liikkua messun aikana. Sakastipyhäkoulu saarnan aikana tuo sitten mukavasti lasten liikettä kirkkosaliin, hän toteaa.

Helsingin Oulunkylän kirkkoon lasten tila tuli vuosi sitten. Paikan vieressä ovat urut ja näkyvyys kirkon etuosaan ja alttarille on hyvä. Kirkkosalin tuolit ovat vieressä, jolloin vanhemmat voivat istua lähettyvillä. Kirkkoherra Ulla Kosonen kertoo, että tila muuntautuu helposti niin lasten tilaksi kuin tarvittaessa palautuu muuhun kirkkosalikäyttöön.

Orimattilan kirkossa saarnatuolin juurelle aiotaan siirtää toinen kirkon takaosan lasten nurkkauksista. Leikkipaikoista löytyy tällä hetkellä seurakunta-aiheisia leluja kuten käsinuket papista ja vihkiparista sekä kirjoja. Saarnatuolin lähelle siirrettävään lasten tilaan kaavaillaan esimerkiksi nukkekodin tapaista nukkekirkkoa, kirkkoherra Annakaisa Rantala kertoo.