Lausannen liike 40 vuotta

 

Työskentelyä Lausannen liikkeen kolmannessa konferenssissa Kapakaupungissa 2010. KUVA: LAUSANNE MOVEMENT 2010

Maailman evankelioimiseen tähtäävä evankelikaalinen Lausannen liike täyttää tässä kuussa neljäkymmentä vuotta. Heinäkuussa 1974 noin 2 700 osallistujaa yli 150 maasta kokoontui Sveitsin Lausanneen kymmenen päivän kristilliseen konferenssiin.

– Lausannen liike on merkittävällä tavalla pitänyt esillä lähetysnäkyä viedä evankeliumia niille, jotka eivät ole sitä kuulleet. Sen synty oli erityisen merkittävä, koska syntyaikana elettiin lähetysteologiassa voimakkaan rajankäynnin aikaa. Liikkeen vaikutus on yhä merkittävä lähetystyön perusteiden esillä pitäjänä, puolustajana ja yhteen kokoajana, Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen lähetysteologi Juhani Koivisto arvioi.

Lausannen liikkeen synnyn taustalla oli evankelista Billy Grahamin näky ”yhdistää kaikki evankelikaalit yhteiseen tehtävään evankelioida koko maailma”. Lausannen kokoontumista edelsivät 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa konferenssit Berliinissä, Singaporessa, Minneapoliksessa ja Bogotassa sekä Australiassa.

Lausannen kokoontumisessa 1974 olivat mukana monet aikansa arvostetuimmat kristityt ajattelijat, kuten Samuel Escobar, Francis Schaeffer, Carl Henry ja John Stott. Ralph Winter lanseerasi konferenssissa käsitteen ”tavoittamattomat kansanryhmät”, jota on pidetty yhtenä lähetysteologian virstanpylväänä.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Konferenssin konkreettisiin tuloksiin lukeutuu John Stottin johdolla muotoiltu Lausannen julistus. Sen viisitoista kohtaa kiteyttävät evankelikaalista teologiaa ja käytäntöä. Lausannen julistus määrittelee muun muassa Suomen Evankelisen Allianssin teologisen linjan.

Ensimmäisen Lausannen konferenssin jälkeen kokoontumisia on pidetty Manilassa (Lausanne II, 1989) ja Kapkaupungissa (Lausanne III, 2010).

Lähetystyön perusteet selviksi

Kansanlähetyksen lähetysteologi Juhani Koiviston mielestä Lausannen liikkeellä on ollut neljänkymmenen vuoden aikana rohkaiseva ja vahvistava merkitys suurempien kokousten ja pienempien työkokousten kautta. Lisäksi liike on tuottanut paljon lähetystyötä koskevaa materiaalia.

– Lausannen liike on muistuttanut lähetystyön perusteista: Raamatun arvovallasta, Kristuksen ainutlaatuisuudesta ja evankeliumin julistamisesta niille, jotka eivät ole sitä kuulleet, Koivisto sanoo.

Lausannen liike on yksilöiden verkosto, jota Suomessa koordinoi Suomen Evankelinen Allianssi. Liikkeen suuriin kokouksiin on osallistunut suomalaisten lähetysjärjestöjen edustajia kiinnostuksen ja kiintiön mukaan.

Kansainvälisen Lausannen liikkeen toiminnanjohtajana on Michael Oh, joka rakentaa liikkeen yhteyttä ja lähetysverkostoja.

– Tällä hetkellä suunnitteilla on muun muassa nuorten johtajien kokoontuminen. Lausannen liikkeellä on oma kotisivu ja verkostossa mukana olevat saavat materiaalia sähköisesti. Verkostossa monet asiat tapahtuvat eri tahoilla. Viime kuussa tuli painosta norjalaisten toimittama teos ”The Lausanne Movement”, jossa tiivistetään liikkeen historiaa, antia ja tulevaisuutta, Juhani Koivisto kertoo.

Lausannen liike juhli 40-vuotista taivaltaan toukokuussa.

Lue myös:

Lausanne-liike juhli 40-vuotista taivaltaan

Lausannen julistus (suomeksi)

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie