Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Lähetyspappi Silja-Maaria Kavasto: On tärkeää tehdä Suomessa lähetystyötä

 
Papinpaitaan pukeutunut Silja-Maaria Kavasto viherkasvin ja ikkunan edessä.

Lähetystyöstä kuuleminen lapsuudenkodissa viitoitti lähetyspappi Silja-Maaria Kavaston uravalintaa. Kuva: Janne Pelto-Piri.

Lähetystyö on Porin Teljän seurakunnan lähetyspappi Silja-Maaria Kavastolle sydämenasia.

Porin Teljän kirkolla on tänä vuonna 50-vuotissyntymäpäivät, ja seurakuntakin on jo 60-vuotias. Pyöreiden vuosien kunniaksi seurakunnassa on ollut normaalia enemmän isompia tilaisuuksia, esimerkiksi keväällä lähetys- ja evankelioimistyö järjesti Majataloillan.

Seurakunnan lähetystoiminnan ydinrungon muodostavat neljä lähetyspiiriä. Lisäksi on oma lähetyksen keittiöryhmä, joka huolehtii vuorollaan kirkkokahvituksista. Joka vuosi on myös vapunaaton simaseurat lähetyksen hyväksi.

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

Seurakunnan lähetys- ja kansainvälisen työn sihteeri Sinikka Hännikkälä vastaa siitä, että lähetystyö on esillä lasten ja nuorten parissa, kuten päiväkerhoissa, perhekerhoissa, kouluvierailuilla, isoskoulutuksessa ja nuortenilloissa. Rippikoululaisille järjestetään joka vuosi oma lähetyksen päivä, jossa isoset, nuoret ja työntekijät kertovat lähetystyöstä. Lapsi- ja nuorisotyöllä on myös itse valittu kannatuskohde, jolle he keräävät rahaa.

– Olemme yrittäneet saada toimintaa kaiken ikäisille, ja että olisi yhteistyötä eri työmuotojen kanssa, Silja-Maaria Kavasto kertoo.

Monipuolinen toiminta vaatii vapaaehtoisia. Lähetyspappi iloitsee siitä, että halukkaita on riittänyt.

– Emme pystyisi mihinkään kahdestaan Sinikan kanssa. Olemme kiitollisia kaikille vapaaehtoisille.

Vapaaehtoiset pyörittävät myös Toivoa naisille -piiriä, joka on toiminut jo vuosia. Porin Teljän seurakunta on tukenut Sansan lähetystyöntekijöitä David ja Marja-Liisa Ezzineä ja heidän eläköitymisensä jälkeen Ilkka ja Päivi Kastepohjaa ja viimeisen vuoden ajan yksistään Ilkkaa.

Kutsumus muotoutui lapsuudessa

Miten Silja-Maaria Kavastosta tuli juuri lähetyspappi?

– Kuulin kotona pappilassa paljon lähetystyöstä, ja meillä vieraili lähetystyöntekijöitä eri järjestöistä. Papua-Uusi-Guinea oli kiehtova. Eräs pariskunta oli siellä raamatunkäännöstyössä, hän kertoo.

– Kun lähdin opiskelemaan teologiaa Helsinkiin, kaupungissa toimi vielä silloin Suomen Lähetysseuran Opiskelijoiden Lähetysliitto (OL). Kävin niissä illoissa ahkerasti. Kävin myös esikoulutuskurssin ja päädyin kolmeksi kuukaudeksi harjoitteluun Felm-keskukseen Israeliin.

Kun Kavasto myöhemmin pappisvihkimyksen saatuaan törmäsi lähetyspapin työhön, hän koki sen heti omakseen. Työssä inspiroi lähetyskäskyn lisäksi kastekäsky. Niitä hän saa toteuttaa perustyössään, kuten kesällä rippileireillä.

– Tässä työssä saa olla ihan ytimessä koko ajan. Jeesuksesta kertominen on tehtävä, joka on annettu meille.

Nykyään Kavastolla ei ole lempilähetyskohdetta. Hän kuulee mielellään erilaisista kulttuureista ja kohteista. Lähetyskenttä on tullut myös lähelle, sillä Porin Teljän seurakunta tekee aktiivisesti työtä maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden parissa.

– On tärkeää olla lähetyspappina ja tehdä Suomessa lähetystyötä.

Lähetyksen ja kansainvälisen työn päivä Porissa 14.10.

Lähetystyö on Porissa näkyvästi esillä lokakuun 14. päivä, jolloin seurakunnat järjestävät Arkkihiippakunnan lähetyksen ja kansainvälisen työn päivän. Kaikille avoimen lähetyspäivän tilaisuudet pidetään Keski-Porin kirkossa ja kauppakeskus Puuvillassa, jossa kirkon lähetysjärjestöt esittelevät toimintaansa.

Ohjelmassa on mm. luento Raamatun vaikuttavuudesta ja merkityksellisyydestä nykyihmiselle, nuorten esittämiä lyhytnäytelmiä, musiikkia sekä rukousmessu. Lue lisää tapahtumasta

– Kaikki ovat tervetulleita mukaan, myös nuoremmat, mukana tapahtumassa oleva Silja-Maaria Kavasto rohkaisee.

Elina Uusikylä

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 3/2023.

 
Sansa artikkeliban. 8.11.- MJa