Kuopiolainen Alavan kirkkokuoro on valittu vuoden musiikkiryhmäksi 2018

 

Vuoden musiikkiryhmä on Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry:n myöntämä tunnustus ansiokkaasta työstä kirkkomusiikin piirissä. Tänä vuonna se myönnetään kuopiolaiselle Alavan kirkkokuorolle.

Tunnustus haluttiin antaa ryhmälle, joka toteuttaa aktiivista, innostavaa ja ennakkoluulotonta toimintaa kirkkomusiikin parissa. Lisäksi tänä vuonna valinnassa haluttiin erityisesti painottaa kirkkomusiikin monipuolisuutta ja sitä, kuinka kirkkomusiikkitoiminnassa voi taiteellisten arvojen rinnalla tehdä sosiaalista hyvää kuten lisätä yhteisöllisyyttä tai antaa ihmiselämälle mielekästä sisältöä.

Alavan kirkkokuoroa johtaa kanttori ja musiikkikasvattaja Ossi Jauhiainen. Kuoron toimintaperiaatteena on, että seurakunnan rahoituksella järjestyy koko perustoiminta: johtaja, tilat, nuotit, lapsiparkki, harjoituskahvit ja niin edelleen. Näin konserttien tulot pystytään ohjaamaan hyväntekeväisyyskohteisiin.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Olen erityisen iloinen siitä, että vuoden musiikkiryhmä on periaatteessa ihan tavallinen kirkkokuoro. Alavan kirkkokuorossa tehdään monia asioita tavalla, johon juuri kirkkokuorotoiminta antaa mahdollisuuden: hyvän tekeminen kuorotoiminnan kautta, monipuolinen ja tiiviisti vaihtuva ohjelmisto sekä laulajien värikäs kirjo, joka luo tilaa kohtaamiselle ja yhteisöllisyydelle, kertoo Kirkkomusiikkiliiton toiminnanjohtaja Jonna Aakkula.

Yhteisöllinen kuorotoiminta lääke yksinäisyyteen

Messuissa Alavan kirkkokuoro on mukana tyypillisesti kerran kuussa. Lisäksi kuoro toteuttaa runsaasti erilaisia konsertteja ja produktioita taidemusiikista gospeliin, teemamessuihin ja artistitaustoihin. Kuorolaiset vievät vierailemalla esimerkiksi sairaalassa ja palvelutaloissa musiikkia myös niiden ihmisten luo, jotka eivät pysty konsertteihin tai messuihin saapumaan.

– Erilaisista elämänlaatua heikentävistä tekijöistä yksinäisyys on tutkitusti se, joka koskettaa suurinta ryhmää suomalaisia. Tutkimusten mukaan joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä. Yhteisöllinen kuorotoiminta on parasta lääkettä ja ennaltaehkäisyä yksinäisyyteen. Lisäksi kuorotoiminnan kautta voidaan tehdä hyvää myös toisille, kertoo Jonna Aakkula.

Alavan kirkkokuoro saa vuoden 2018 musiikkiryhmänä 500 euron rahapalkinnon, minkä lisäksi tunnustus sisältää 1000 euron varauksen tunnustuksen saaneen ryhmän ja Kirkkomusiikkiliiton yhteistoimintaan. Valinnan vuoden musiikkiryhmästä teki Kirkkomusiikkiliiton hallitus.