Ihmisiä ja ilmiöitä: Vähintään melko paljon stressiä — nuorten aikuisten mielenterveys on koetuksella

Kysely: Joka kymmenes helluntailaisvaikuttaja äänestäisi Huhtasaarta

 

Helluntailaisten sydämellä tuntuu vaalien alla olevan Sauli Niinistön voiton varmistaminen. Laura Huhtasaaren selkeäsanaista kristillisyyttä arvostetaan, samoin Matti Vanhasen kokemusta ja vakautta.
(Kuvat: Ehdokkaiden kampanjasivut)

Niinistö on helluntailaisten suosikki, Vanhanenkin on yllättävän suosittu

”Hyvä ja luotettava presidenttikausi takana, ja tukee monilta osin kristillisiä arvoja. Hyvä Suomen edustaja”. Kommentti vastaa sisällöltään suurinta osaa Ristin Voiton vaaligallupissa kirjoitettuja vapaamuotoisia näkemyksiä, joista monissa saatellaan istuvaa tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä uudelle kaudelle.

Helluntaiseurakuntien pastoreille ja vastuunkantajille joulukuun lopulla tehdyssä gallupissa kysyttiin vastaajan suosikkiehdokasta sekä toiseksi parasta vaihtoehtoa tasavallan presidentin vaalissa. Niinistö on helluntailaisten keskuudessa todella suosittu. 192:sta vastaajasta 168 (87%) haluaisi hänen jatkavan presidenttinä.

Pipliaseura Neliöb. 25.9.-8.10. MJa

Vastaajajoukko gallupissa on melko pieni, eikä gallup ole vertailukelpoinen valtakunnallisten mielipidemittausten kanssa. Kysely antaa kuitenkin melko selkeän kuvan eri ehdokkaiden kannatuksesta helluntaiseurakuntien piirissä.

 

”Luotettava, hoitanut hommansa”

Sauli Niinistöä kehutaan vapaamuotoisissa, nimettömissä kommenteissa vuolaasti.

– Hän ei edusta äärimielipiteitä ja osaa välttää kiistanalaisia aiheita ja puhua viisaasti vaikeista ja kansaa jakavista kysymyksistä, eräs vastaajista kirjoitti.

– Sauli on luotettava ja hoitanut hommansa hyvin. En ole kaikesta hänen kanssaan samaa mieltä, mutta hän on kansaa yhdistävä henkilö, ja aidot ja rehelliset saavat mielestäni jatkaa virassaan, toinen vastaaja kommentoi.

– Ehdoton ykkönen, luotettava, tasapainoinen ja hyvä ulkopolitiikan hoitaja. Miinuspuolella jonkinlainen eutanasia myönteisyys, eräs vastaaja kommentoi.

Sauli Niinistö osoitti syksyllä varovaista kannatusta eutanasian sallimiselle, mitä ajetaan tällä hetkellä eduskunnassa kansalaisaloitteella. Joidenkin vastaajien kommenteissa kuului helluntailaisten suosiman Kristillisdemokraattisen puolueen asettuminen Sauli Niinistön taakse.

– Puolueeni suosittelee Niinistön äänestämistä, eikä meillä ole omaa ehdokasta. Olen kyllä joka tapauksessa Sauliin erittäin tyytyväinen ja toivon hänen jatkavan presidenttinä, eräs vastaajista kirjoitti.

Kommenteissa kuului myös syvä luottamus Niinistöön Suomen ulkomaansuhteiden hoitajana.

 

Huhtasaaren avointa kristillisyyttä kiitellään

Laura Huhtasaari (ps) on saanut kannatusta helluntailaisten parissa – reilusti enemmän kuin valtakunnallisesti. Noin joka kymmenes vastaajista olisi halukas äänestämään Huhtasaarta.

– Uskovainen Israelin ystävä. Luotan Lauraan! Paras valinta, oikea puolue ja ajaa suomalaisten asioita, eräs vastaaja kiteytti.

– Moraalisissa kysymyksissä mielestäni eniten kristillisiä arvoja ajava ehdokas. Puhuu selvää suomen kieltä, josta tavallinenkin tallaaja ymmärtää, mitä milläkin tarkoittaa. Maamme kaipaa hieman tuuletusta!

Huhtasaaren äänestämisessä lienee mukana myös vaalitaktikointia: kaikki eivät kommenttien perusteella usko vaalimenestykseen, mutta Huhtasaarta halutaan kannustaa.

– Äänestän ensimmäisellä kierroksella Huhtasaarta, koska hän pitää kristillisyyttä esillä rohkeasti.

 

”Maltillisuus vallitsee”

Suomen helluntaiherätystä pitkään tutkinut pastori ja tohtori Matti Kankaanniemi pitää Huhtasaaren suosiota ”mielenkiintoisena”.

– Se kuvaa eräänlaisen nationalistihenkisen oikeistokristillisyyden osuutta helluntailiikkeessä. Voimakkaasti maahanmuuttokriittinen ajattelu näyttäisi olevan lopulta vähemmistössä ja maltillisen valtavirtapolitiikan kannatus vallitsevaa.

– Helluntailaisuus lienee suhteellisen lähellä arvokonservatiivista valtavirtaoikeistoa. Niinistön myönteisyys kristillisyyttä kohtaan vetoaa myös ei-kokoomuslaisiin ja KD:ta kannattaviin helluntailaisiin, Kankaanniemi sanoo.

 

Vakaata Vanhasta arvostetaan

Vastaajilta kysyttiin, kuka voisi olla heidän mielestään toiseksi paras ehdokas presidenttikandidaattien joukossa. Matti Vanhanen (kesk) tuntuu olevan suhteellisen suosittu helluntailaisten joukossa: 153:sta kysymykseen vastanneesta 69 (45%) nimesi hänet toiseksi parhaaksi ehdokkaaksi. Vanhasen osalta vastaajien kommenteissa ei loimunnut samanlaista henkilökohtaista innostusta kuin Niinistön ja Huhtasaaren kohdalla. Vastaajat tuntuvat arvostavan häntä poliittisin perustein.

– Oikeastaan ainoa Niinistön haastajista, jota voisi pitää valtiomiehenä, eräs vastaajista kirjoitti.

– Vanhasella on kokemusta pääministerin tehtävästä, hän on myös ulkoasianvaliokunnan jäsen ja tuntee Venäjän ja EU:n komission johtajia. Asiallinen ja maltillinen poliitikko, toinen vastaaja luetteli.

Kysyttäessä toiseksi suosituinta ehdokasta Laura Huhtasaari sai 36 mainintaa. Kristillis-konservatiivina tunnettu Paavo Väyrynen oli ensisijainen ehdokas vain neljälle, toiseksi paras 14 vastaajalle. Muut ehdokkaat saivat gallupin kysymyksissä vain hajaääniä. Parissa kommentissa vastaaja piti kaikkein tärkeimpänä asiana, ettei Pekka Haavistosta (vihr) tulisi tasavallan presidenttiä.