Kummipäivä muistuttaa: kummius on yhteyttä vuoden ympäri

 

Kummipäivänä ensi sunnuntaina järjestetään tapahtumia, joihin kummit ja kummilapset voivat yhdessä osallistua. Kummius on valmis malli, jota kannattaa hyödyntää. Se on väylä välittämiseen ja rinnallakulkemiseen.

Sunnuntaina 4.6. vietetään Suomessa Kummipäivää. Silloin Lasten ja nuorten keskus sekä Suomen evankelis-luterilainen kirkko kannustavat kaikkia kummeja viettämään aikaa kummilastensa kanssa. Kummipäivään on suunniteltu monenlaista tekemistä yhdessä, ja sen myötä halutaan muistuttaa kummiuden tärkeydestä elämän eri vaiheissa. Toiveena on tietenkin se, että kummius ei jää yhteen päivään, vaan se voi olla osa elämää vuoden jokaisena päivänä.

Kummipäivänä monet seurakunnat järjestävät tapahtumia yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Tänä vuonna kumppaneina ovat valtakunnallisesti Luontoliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Partio ja SuperPark.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Kummipäivässä ovat mukana tunnettuutta tuomassa suositusta Kolmistaan-perheblogistaan tunnettu bloggaaja ja markkinointipäällikkö Karoliina Pentikäinen sekä koripalloasiantuntija, juniorivalmentaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Shawn Huff.

Radio Dei käynnistää Pojat-ohjelman

Radio Deillä kummipäivän vietto jatkuu teemana tulevalla viikolla. Keskiviikkona 7.6. on Herätys-aamuohjelman aiheena kummius, ja vieraiden kanssa keskustellaan siitä, miten kummi voi olla lapsen ja nuoren rinnallakulkija.

Radio Dein toimitusjohtaja Sami Jalonen kertoo, että aiheen tärkeys nousee tulevaan poikiin liittyvään hankkeeseen.

– On paljon poikia, jotka ovat syrjäytymisuhan alla, ja tavoitteena on joku heistä pelastaa. Kun olemme huomanneet, että alle 15-vuotiaat pojat tekevät jo rikoksia, niin jotain tarvitsee silloin tehdä, Jalonen sanoo.

Me haluamme Radio Deinä nostaa esiin sitä, että kaikkien täytyy katsoa ympärilleen, miten siellä jaksetaan ja voidaan.

Mediatalo on käynnistämässä Pojat-ohjelmaa yhdessä Urjalan kunnan kanssa. Ideana on tuoda yhteistyöhön monta tekijää: auttamisen kohde, kunta, media ja yrityselämä. Pilottia voidaan Jalosen mukaan sitten viedä muuallekin ja muihin tukemiskohteisiin.

– Kyse on sosiaalisesta vastuusta. Kun katson omaa rooliani kristittynä varsinkin tässä maailmanajassa, niin jos voin jotain tehdä, se on tehtävä. Me julistamme evankeliumia, mutta toinenkin puoli pitää hoitaa, Jalonen muistuttaa.

Kummius on valmis instituutio – otetaan se käyttöön

Sami Jalonen sanoo, että kummius on valmis instituutio ja toimintamalli, jos sitä vaan osataan käyttää. Silloin vanhemmat ihmiset voivat kantaa nuoresta huolta, tukea, keskustella ja välittää – sanalla sanoen olla rinnallakulkijoita. Se on kummin tehtävä sen lisäksi, että kummi pitää esillä arvopohjaa, jota kummius edustaa.

– Kirkko on luonut mahdottoman hienoja instituutioita, joille ei ole aina löytynyt merkitystä. Tässä on pelin paikka kirkolla ja kaikilla meillä siinä, että mitä rinnallakulkeminen oikeasti tarkoittaa.

– Me haluamme Radio Deinä nostaa esiin sitä, että kaikkien täytyy katsoa ympärilleen, miten siellä jaksetaan ja voidaan. Meidän tehtävämme on rakentaa yhteyttä, välittää toivoa ja kertoa Jeesuksesta. Kummin rooli sopii tähän tehtävään erittäin hyvin. Kummius on väylä uuden sukupolven luokse näissä asioissa.

Sami Jalosella on itsellään kaksi poikaa, ja hän on useamman jo aikuistuneen lapsen kummi. Yhden lapsen kummiksi hän tuli jo 15-vuotiaana. Nyt tämän kummilapsen omasta lapsesta tuli jälleen Jalosen kummilapsi.

– Olen siis kummi jo toisessa polvessa, Sami Jalonen naurahtaa.

Esimerkkejä Kummipäivän tapahtumista

  • Espoossa kummilapset ja kummit pääsevät Kummipäivänä Luontokeskus Haltian näyttelyyn ja Seikkailupuisto Huipun verkkoseikkailuun. Lisäksi Tapiolan seurakunta järjestää ilmaisen leffanäytöksen Kino Tapiolassa. Olarin kirkolla järjestettävässä Kummin kaa -tapahtumassa on luvassa perhemessu, aasilla ratsastusta, lampaita, lettujen paistoa, kasvomaalausta ja kuvauspiste.
  • Helsingissä Kummipäivää vietetään esimerkiksi Lauttasaaren kirkolla muun muassa Kummimuskarin, nuotiolla grillailun ja pakohuonepelin merkeissä.
  • Lahdessa Kummipäivää voi viettää esimerkiksi Hiihtomuseossa, Radio- ja tv-museo Mastolassa, maauimalassa, seikkailupuistossa tai kiipeilykeskuksessa.
  • Tampereella on Kesäpäivä kummin kaa ”Toivon puutarhassa” Finlaysonin kirkolla. Ohjelmassa on kivaa tekemistä yhdessä aikuisen ja lapsen kanssa, esimerkiksi kivoja rasteja pihamaalla, kädentaitoja, oman toivon puun istuttamista.
  • Vantaalla kummit voivat lähteä 4.6. yhdessä kummilapsen kanssa muun muassa elokuviin, kierrokselle Fazerille tai lentokentälle, kotieläinpihalle tai seikkailemaan SuperParkiin.
  • Paikallisista Kummipäivän tapahtumista on saatavilla tietoa seurakuntien verkkosivuilta.

Kummipäivästä voit lukea lisää Kumminkaa-nettisivuilta.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)