Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kristityt palaavat kotikirkkoihinsa Irakissa

 

Pappi John Tarachee palaa kahden vuoden tauon jälkeen kotikirkkoonsa Bartellassa. Kuvakaappaus Channel4:n YouTubesta.

Isisin rikkirepimissä kirkoissa vietetään jälleen ehtoollista. Risti kirkon katolla kertoo kotiinpaluusta.

Isis on menettänyt asemiaan Mosulin ympäristössä. Valtasuhteet ovat kääntymässä Irakissa, kun Irakin erikoisjoukot ovat vapauttaneet terroristien hallitsemia alueita. Monelle irakilaiselle kristitylle se merkitsee mahdollisuutta palata kotiin.

Vuonna 2014 Isis valloitti Irakin toiseksi suurimman kaupungin, Mosulin, ja suurimmillaan äärijärjestö hallitsi kolmannesta Irakista. 17. lokakuuta 2016 aloitettiin operaatio Mosulin takaisin valtaamiseksi. Operaatioon osallistuu Irakin armeijan sotilaita, kurdien peshmerga-joukkoja ja Syyrian kurdijoukkoja. Lisäksi Yhdysvaltojen tukema kansainvälinen liittouma on avustanut operaatiota ilmaiskuin. Ensimmäisen viikon aikana operaatiossa vapautettiin 78 kylää, uutisoi Helsingin Sanomat.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Luodinreikä ristissä

Brittiläisen televisiokanava Channel 4:n 23. lokakuuta julkaisemassa videossa kirjeenvaihtaja Jonathan Rugman seurasi seurakunnan johtaja John Taracheen paluuta kotikyläänsä Bartellaan, mistä pappi oli joutunut pakenemaan reilut kaksi vuotta sitten. Bartella oli yksi niistä kaupungeista, jotka Irakin erikoisjoukot vapauttivat operaatiossaan lokakuussa yhdessä Niiniven puolustusjoukkojen (NPU) kanssa.

Videossa näytetään, kuinka Tarchee astuu kirkkoon, jossa hän on palvellut vuosia. Hän näkee kirkkosalissa kaadettuja penkkejä ja rikottuja esineitä. Tuhon jäljet muistuttavat Isisin vihasta vähemmistöjä kohtaan.

Kirkon seinässä olevaa ristiä on koetettu polttaa ja siinä on luodin reikiä. Rikkirevitty kirkko on lohduton näky, mutta 68-vuotias pappi suunnittelee Pyhän Marian kirkon tulevaisuutta.

”Tietenkin tulemme tänne uudelleen, rakennamme sen uudelleen.”

Bartella on vanhimpia kristillisiä kaupunkeja Lähi-idässä. Sillä on lähes kaksituhatvuotinen historia.

”Kiitän Jumalaa. Koska olemme kristittyjä, tiedämme, että Herramme elää”, John Tarachee vakuuttaa.

Lue lisää Uuden Tien verkkosivuilla olevasta artikkelista!

 
Kylvaja artikkelibanneri