Kansalaisaloite eutanasian sallimiseksi kerää nimiä vauhdilla

 

Kuva: Istockphoto

Viisi entistä kansanedustajaa on tehnyt kansalaisaloitteen eutanasian laillistamiseksi Suomessa. Kansalaisaloitteen takana ovat Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax.

Maanantaina 7.11. julkistettu kansalaisaloite tähtää eutanasian eli armokuoleman laillistamiseen Suomessa.

Kansalaisaloite on lyhyessä ajassa kerännyt yli 17600 nimeä. Allekirjoittaneiden joukossa on useita tunnettuja kulttuuri- ja talouselämän vaikuttajia.

Kansalaisaloitteeseen tarvitaan 50 000 nimeä, jotta se etenee eduskuntaan. Eutanasiaa on yritetty aikaisemminkin saada eduskuntaan kansalaisaloitteella, mutta se ei ole kerännyt riittävästi kannattajia. Ex-kansanedustaja Henrik Lax arvio Iltalehdessä, että nyt aloitteella on mahdollisuus edetä eduskuntaan.

Syyskuussa tarkistetun väitöskirjatutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista hyväksyy kuolinavun osana suomalaista terveydenhoitoa. Sairaanhoitajat suhtautuvat eutanasiaan hieman muita kielteisemmin. Heistä kolme neljästä hyväksyy armokuoleman. Sairaanhoitajat korostivat myös oikeuttaan kieltäytyä osallistumasta eutanasiaprosessiin, jos se laillistetaan. Suomen lääkäriliitto on vastustanut eutanasiaa.

Anja Terkamo-Moision väitöstutkimus koostui 17 sairaanhoitajan haastattelusta ja elektronisesta kyselystä joka suunnattiin sekä sairaanhoitajille että kansalaisille laajemmin. Kyselyyn osallistui 1003 sairaanhoitajaa ja 2796 muuta vastaajaa. Tutkimuksen aineistot kerättiin vuosien 2012–2014 aikana.

 

 

 

 

 

Aiheet