Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kristillisten järjestöjen johtajien ansioissa isot erot

 

Kolme johtajilleen eniten palkkaa maksavaa järjestöä ovat kaikki tunnustustenvälisiä. Kuva: freeimages.com

Ristin Voiton katsauksen järjestöistä suurinta palkkaa johtajalleen maksava Patmos Lähetyssäätiö perustelee asiaa työn vaativuudella.

Kristillisen järjestökentän johtajista muutamat saavat selvästi suurempaa palkkaa kuin muu joukko. Ristin Voitto selvitti kymmenen vapaakristillisen tai tunnustustenvälisen järjestön johtajien tulotasoa viime vuoden verotietojen perusteella.

Katsaukseen valituista vaikuttajista Patmos Lähetyssäätiön Pirkko Säilä, Rukousystävät ry:n keulakuva Pirkko Jalovaara ja Israelin ystävät ry:n toiminnanjohtaja Ilkka Vakkuri erottuivat joukosta selvästi muita korkeammilla tuloillaan. Säilän veronalaiset tulot olivat 90 129 euroa, Pirkko Jalovaaran 76 408 euroa ja Ilkka Vakkurin 67 694 euroa. Summat tarkoittavat noin 5 000–7 000 euron kuukausipalkkaa.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Kolmen kärki erottui muista katsaukseen valituista johtajista: Vakkurin vuosiansiot olivat yli 10 000 euroa korkeammat kuin seuraavaksi parhaiten palkatuilla medialähetysjärjestö IRR-TV:n Hannu Haukalla ja lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin Harri Hakolalla.

Palkkio vaativasta tehtävästä

Patmos Lähetyssäätiön hallituksen puheenjohtaja Leo Laitinmäki ei pidä säätiön toiminnanjohtajan palkkatasoa kummallisena.

– Me katsomme Lähetyssäätiön toimintaa kokonaisuutena, ja kyse on siitä, että palkka vastaa henkilön työsuoritetta. Pirkko Säilällä on hyvin laaja tehtäväkenttä, Laitinmäki perustelee.

Patmos, Rukousystävät ja Israelin ystävät ovat kirkkokunnista riippumattomia ja rahoittavat toimintansa pääosin julkisella rahankeräystoiminnalla. Rahankeräyslain mukaan keräysvarat pitää kohdistaa yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Patmoksen Laitinmäki ei näe Säilän vuosiansioiden olevan ristiriidassa yleishyödyllisyysperiaatteen kanssa.

– Henkilökunta on olennainen osa tällaisen järjestön toimintaa. Muutama vuosi sitten veroviranomaiset tarkastivat järjestömme toiminnan juuri siitä näkökulmasta, täyttääkö se lain asettaman yleishyödyllisyyskriteerin, eikä heillä ollut mitään huomautettavaa.

Lue laajempi juttu ja Suomen Evankelisen Allianssin puheenjohtajan Timo Tikan kommentit Ristin Voiton verkkosivuilta.