”Kirkon henkilöstön työtä pitäisi alkaa mitata”

 

Ahti Hirvonen ja Hannu Kallio ratkoivat kirkon talousonegelmia Radio Dein viikon debatissa.

Kirkon työntekijöiden työpanosta pitäisi alkaa mitata nykyistä enemmän, sanoo Turun ja Kaarinen seurakuntyhtymän hallintojohtaja Hannu Kallio. – Väitän, että pitäisi enemmän seurata tehoa ja tuloksia. Tämä veisi pohjaa hyvät tyypit -ajattelulta. Usein riittää, että tulet oikeasta herätysliikkeestä tai suvusta tai puhut oikealla tavalla, mutta sitä, mitä saat aikaan ei juurikaan seurata.

Kirkossa on toki paljon tehtäviä, kuten sielunhoitotyö, joita ei Kallionkaan mielestä voi mitata.

– Mutta tällaisilla tehtävillä perustellaan sitä, että kaikenlainen mittaaminen kielletään, Kallio ihmettelee.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Hannu Kallio keskusteli keskiviikkona Radio Dein viikon debatissa SYP:n entisen pääjohtajan Ahti Hirvosen kanssa seurakuntien talousongelmista.

Ahti Hirvosen mielestä yksi hyvä tapa mitata kirkon toimintaa olisi katsoa, kuinka hyvin mikäkin toiminto toteuttaa kirkon missiota.

–  Jos jonkin tehtävän kohdalla todetaan, ettei se levitä sanaa eikä auta lähimmäistä, niin resurssit pitäisi sijoittaa muualle, Hirvonen linjaa.

Kallio ja Hirvonen ovat huolissaan siitä, ettei kirkko varaudu jäsenmäärän ja sitä kautta tulojen pienemiseen. 

– Kun nyt kirkkoon kuuluu 75 prosenttia väestöstä, niin pitäisi luoda skenaario, miten toimitaan, kun jäsenmäärä on enää 50 prosenttia väestöstä, Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan nyt olisi hyvä aika karsia kirkon henkilökuntaa, koska suuret ikäluokat ovat lähdössä eläkkeellle. Jos lähtevän tilalle ei palkattaisi uutta, työntekijämäärä pienenisi ilman, että tarvitsee irtisanoa ketään.

Kallio uskoo, että kirkko voisi toimia nykyistä paremmin pienemmälläkin työntekijämäärällä, jos toimintaa saataisiin tehostettua. Hän kuitenkin pelkää, että kirkon jakautuminen eri ammattikuntiin vaikeuttaa henkilöstön vähentämistä pehmein keinoin.

– Jos lähdetään karsimaan niin, ettei palkata uutta, kun joku lähtee eläkkeelle, niin siinä tulee eri työalojen välinen kilpailu vastaan. Kirkolla ei ole oikein kunnon mekanismia tähän, kun kaikki ammattilitot ja koko organisaatio tukevat työala-ajattelua. 

Lue myös:

SK: Ahti Hirvonen lopettaisi kirkolliskokouksen ja tekisi piispoista määräaikaisia

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)