Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Koti kaukana kotoa

 

Lontoon merimieskirkon yksinkertaisen alttarin kivet on tarinan mukaan tuotu Suomesta. Kuva: Carita Laamanen

Lontoon suomalainen merimieskirkko on monille suomalaisille kristityille, kuin toinen koti. Jumalanpalvelusten ohella seurakunta saunoo ja katsoo keihäänheittoa

Lontoon merimieskirkko on suomalaisuuden tyyssija keskellä Lontoota. Luterilaisen kirkon tiloista löytyy sauna, suomalaisia tuotteita myyvä kauppa, kirjasto sekä kahvila, ja kirkolla järjestetään ohjelmaa pesäpallosta lasten muskariin. Suomalaisuuden yhdistämänä kirkoon löytävät tiensä myös muut kuin luterilaiset kristityt.

Suomenkielisten kirjojen kirjasto löytyy kirkon urkuparvelta. Kuva: Carita Laamanen
Suomenkielisten kirjojen kirjasto löytyy kirkon urkuparvelta. Kuva: Carita Laamanen

Seurakunnan pastorit Teemu ja Anna Hälli asuvat perheineen kirkon yläkerrassa. Perhe onkin siis väistämättä mukana kaikessa kirkon toiminnassa. “Parhaiten jaksavat ne, jotka eivät erottele työ- ja vapaa-aikaa. Perheemme saa kirkolta enemmän kuin annamme”, Anna Hälli kertoo Valomerkille perheensä arjesta.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Vaikka merimieskirkko on ensisijaisesti suomalainen, sinne löytävät tiensä myös suomenmieliset ja suomalaisesta kulttuurista kiinnostuneet. “Olemme osa globaalia kirkkoa, emme suomalaisen kristillisyyden saareke. Silti monelle on tärkeää laulaa tuttuja virsiä ja kuulla evankeliumia omalla kielellä”, Hälli kertoo.

 

Suomalainen kirkko ulkopuolisen silmin

“Suomen luterilaisilla seurakunnilla on vielä valtavat resurssit ja paljon työntekijöitä. Englannissa yhdessä seurakunnassa on yleensä yksi työntekijä, pappi”, Hälli kuvailee Englannin ja Suomen kirkon eroja.

Hälli toivoo, ettei kirkko Suomessa keskittyisi pelkkään talouteen, vaan ihmisten kohtaamiseen. Englannissa kirkko on verrattain köyhä, mutta rahasta ei silti puhuta.

 

Lähteet: Valomerkki, Lontoon suomalainen merimieskirkko

Kuva: Lontoon suomalainen merimieskirkko

 

Aiheet