Kirkkokätilö Elina Botha antaa ammattilaisen neuvot seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseen

 

– Netin keskustelupalstoilla jaetaan hälyttävän paljon väärää tietoa. Siellä esiintyvä vertailu ja pelottelu eivät ole hyväksi kenellekään, toteaa nokialainen kätilötyön lehtori Elina Botha. Kuva: Heini Pääkkönen, TAMK EDU

Elina Bothan kanssa voi puhua luottamuksella aroista asioista Tampereella Pispalan kirkossa. Tämä epävirallinen, matalan kynnyksen palvelu on osa Viisaat valinnat -hanketta, jonka kohderyhmää ovat nuoret ja nuoret aikuiset.

Terveystieteiden maisteri Elina Botha työskentelee kätilötyön lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa, mutta hanketehtäviinsä liittyen hän palvelee silloin tällöin myös Pispalan kirkossa.

Tampereen evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä on yksi kumppaneista seksuaali- ja lisääntymisterveyteen keskittyvässä Tampereen ammattikorkeakoulun hankkeessa, jota sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa terveyden edistämisen määrärahoista vuosina 2018–2020.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

– Hanke keskittyy nuoriin ja nuoriin aikuisiin, joita on paljon Tampereen ev.lut. seurakuntien Uudessa Versossa, Botha toteaa.

Bothan perheelle Uudesta Versosta tuli kotiseurakunta reilut viisi vuotta sitten, kun se alkoi käydä Pispalan kirkon Varikkomessuissa.

– Liityin äitien Mamas-ryhmään, joka on elinehto teinien kanssa selviytymiseen! Elina Botha naurahtaa.

Tässä joukossa hänelle syttyi halu palvella omaa seurakuntaa.

– Sitten sain ajatuksen, että voisin hyödyntää siellä ammattitaitoani ja tarjota neuvontaa niille, joita seksuaalisuuteen ja vanhemmuuteen liittyvät asiat askarruttavat.

Nyt Botha on toiminut kirkkokätilönä reilun vuoden. Hän on käytettävissä aina Pispalan kirkossa ollessaan. Messuja siellä järjestetään joka toinen sunnuntai kello 16 ja kello 18.30.

– Tulen ennen messua ajoissa kirkkoon, jossa olen myös messujen välisen ajan. Juttelen luottamuksella luokseni tulleiden kanssa. Muutoin luennoin eri tilaisuuksissa ja vierailen pyydettäessä pienryhmissä.

Botha antaa neuvontaa myös puhelimessa ja sähköisissä kanavissa, mutta mieluiten kuitenkin kasvokkain.

– Sitä moni tuntuu kaipaavankin – rohkaisua ja vahvistusta siihen, miten toimii tai olisi hyvä toimia.

Botha jakaa tietoa hedelmällisyydestä.

– Juttelemme usein oman kehon tuntemiseen, normaaliin kuukautiskiertoon ja vauva-arkeen kuuluvista asioista. Myös uni, imetys, ruokailut sekä vauvan rauhoitteluun liittyvät kysymykset ovat tärkeitä.

Botha on käyttänyt kätilön työssään Happies baby -menetelmää, joka rauhoittaa itkuisen vauvan. Hän on menetelmän ainoa kouluttaja Suomessa ja tekee siitä väitöstutkimusta Tampereen yliopistossa.

Viisaat valinnat -hankkeessa Botha on ollut mukana kouluttamassa seurakunnan työntekijöitä nuorten hedelmällisyyden suojeluun.

– Se on nuoria kiinnostava aihe, jossa tarkastellaan terveitä elämäntapoja munasolun ja siittiön näkökulmasta.

– Hedelmällisyyden suojelu on elämän suojelua.