Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kirkko ei luovu messuista koronan takia – viruksen takia peruutetaan kuitenkin konfirmaatioita

 

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, pääministeri Sanna Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen hallituksen tiedotustilaisuudessa koronatilanteesta Helsingissä tänään torstaina. Lehtikuva / Markku Ulander

Koronavirus iskee myös kirkkoon. Kangasalan seurakunta peruutti tänään iltapäivällä kaikki konfirmaationsa. Kynnys jumalanpalvelusten peruuttamiseksi on kirkossa korkea.

Lauantaina Kangasalla rippikoulutapahtumassa olleet lähes sata ihmistä on määrätty karanteeniin koronavirustapauksen takia. Koronavirukselle altistui 89 rippikoululaista, 13 isosta, kaksi seurakunnan työntekijää sekä kaksi muuta henkilöä.

Sairastunut oli osallistunut rippikoulun infotilaisuuteen ollessaan tilaisuuden aikana vielä oireeton. Lähes kaikki tilaisuuteen osallistuneet henkilöt on kartoitettu.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Noudatamme niitä ohjeita, mitä terveydenhuoltoviranomaiset antavat, sanoo Kangasalan seurakunnan kirkkoherra Seppo Jarva.

– Tilanne Kangasalla on sillä tavalla akuutti, että täällä ihmiset koko ajan puhuvat koronasta ja tietynlaista varovaisuutta ihmisten käyttäytymisessä on näkyvissä. Toimimme tavalla, jolla me pyrimme omalla toiminnallamme suhteessa seurakuntalaisiin minimoimaan tartuntamahdollisuudet.

Jarvan mukana Kangasalan seurakunta oli jossain määrin ehtinyt valmistautua mahdollisuuteen, että koronavirus voisi levitä seurakunnan tilaisuuksissa.

”Tilanne Kangasalla on sillä tavalla akuutti, että täällä ihmiset koko ajan puhuvat koronasta ja tietynlaista varovaisuutta ihmisten käyttäytymisessä on näkyvissä.”

– Kyllä meillä siitä lähtien, kun koronaviruksesta alettiin puhua ja sen leviäminen tuli selväksi, on ajatuksellisesti alettu valmistautua siihen, että jos ja kun se Suomeen tulee, emme me Kangasallakaan immuuneja näille asioille ole. Ei tämä ihan yllätyksenä käytännössä tullut.

Kangasalan seurakunta peruutti tänään iltapäivällä kaikki konfirmaationsa toukokuun loppuun asti. Myös parin viikon päähän suunniteltu Yhteisvastuu-konsertti päätettiin tänään seurakunnassa peruuttaa.

”Olemme tehneet suunnitelmia sen eteen, miten turvaamme perustoiminnot, kuten jumalanpalvelusten ja sielunhoidon järjestämisen.”

Kangasalla käyttöön otetut toimenpiteet perustuvat terveysviranomaisten määräysten lisäksi kirkkohallituksen antamiin ohjeisiin ja suosituksiin. Kirkkohallitus lähetti viime viikolla kaikille Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille kirjeen, jossa se antoi ohjeita koronatapausten varalta sekä neuvoja epidemian ehkäisemiseksi.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus antoi tänään iltapäivällä suosituksen, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Kirkko järjestää edelleen jumalanpalveluksia, mutta erityistoimenpiteet näkyvät myös messuissa. Vain harva jumalanpalvelus kokoaa Suomessa kirkkoon yli viisisataa ihmistä. Kirkkohallituksen ohjeiden mukaan messuihin ei pidä osallistua, jos tuntee flunssan oireita ja esimerkiksi ehtoollisen jaossa ja ehtoollisvälineiden hygieniassa otetaan käyttöön erityisiä hygieniatoimenpiteitä.

–Tästä eteenpäin meillä ei toistaiseksi käytetä kirkoissa lainkaan virsikirjoja vaan ohjataan ihmiset käyttämään älypuhelimissa olevaa virsikirjasovellusta tai sitten muulla tavalla mahdollistetaan laulamiseen osallistuminen, esimerkiksi heijastamalla sanat seinälle, antaa kirkkoherra Seppo Jarva esimerkin.

Kahden seurakunnan työntekijän jääminen karanteeriin on saanut Kangasalan seurakunnan valmistautumaan mahdollisten karanteenimääräysten tiukentumiseen, jos koronaepidemia laajenee Pirkanmaalla.

– Olemme tehneet suunnitelmia sen eteen, miten turvaamme perustoiminnot, kuten jumalanpalvelusten ja sielunhoidon järjestämisen. Olemme tehneet varavaralistoja, että meillä olisi aina joku ihminen hoitamassa tärkeitä asioita. Perustoiminnot pyritään turvaamaan, Jarva sanoo.

– Seurakunnan tehtävänä on julistaa toivoa ja sitä me kaikki tässä tilanteessa tarvitsemme.