Kinkerit vetävät yhä väkeä kylillä

 

Ruokolahden kirkon kellotapuli. Kuva: Topi Heinänen

Vuorolukua, veisuuta ja keskustelua, ihan niin kuin vanhaan aikaan. Väkeä kylillä on vain entistä vähemmän.

Kinkeriperinne elää vielä, vaikka joitakin kinkeripiirejä on yhdistettykin, vakuuttaa E-Karjala maakuntaportaali.

Asukkaat Ruokolahdenkin kylillä vähenevät jatkuvasti, monessa kylässä on savuttomia taloja ja ainut valo, mikä naapurista näkyy, on hiirenkarkotusvalo.

Kappalainen Ulla Soikkeli aloitti oman kinkerikierroksensa Heinärikkilän kinkereiltä viime viikon torstaina.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Maiju Lipposen kotona Tervakorvessa oli paikalla 17 kinkerivierasta, kun Etelä-Karjalan maakuntaportaali vieraili paikalla. Aluksi kanttori Jouko Korttilalli laulatti virsiä virsikirjan Kristuksen seurakunta -osiosta.

Enää ei testata lukutaitoa

Kinkerit olivat rippikoulua edeltänyt opetustapahtuma Suomen maaseutualueilla. Kinkereillä opeteltiin muun muassa lukemaan ja luettiin katekismusta sekä Raamattua. Opettajana toimi usein pappi tai lukkari.

Vilho ja Hannele Paajanen, Inga Hoffrén ja Paavo Partinen lukevat Ruokolahdella omalla vuorollaan Katekismuksesta kohdan, joka kertoi seurakunnan olemuksesta.

Vanhemmilla seurakuntalaisilla voi vieläkin olla huonoja kokemuksia entisajan kinkereistä, jolloin vaadittiin katekismuksen ulkoa osaamista ja lukutaitoa testattiin. Ajat ovat muuttuneet. Tämän vuoden kinkereillä Ruokolahdella osallistujilla on mahdollisuus tuoda esiin omia mielipiteitään ja näkemyksiään sekä esittää kysymyksiä papille.

E-Karjalan maakuntaportaalin juttu

 
Artikkelibanneri perussanoma