Askola: ”Liberaali-konservatiivilinja on yksinkertaistamista”

 

Irja Askola ja Kari Mäkinen. Kuva: Seppo Sirkka / KT

Helsingin piispa Irja Askolan mukaan on mahdollista keskustella siitä, voisivatko naispappeutta vastustavat tahot saada kirkkotilaa käyttöönsä muiden tavoin.

Askolan mukaan myös liberaali-konservatiivi -kahtiajako on kehno.

– Minä olen mielestäni hirveän tosissani Raamatun ja Jeesuksen seuraamisen suhteen ainakin omasta mielestäni. Ei Raamattu ole minulle ollenkaan yhdentekevä kirja.

Aktiivisista luterilaisista seurakuntalaisista naispappeuteen torjuvasti suhtautuvia on paljon, joidenkin arvioiden mukaan jopa 1/3. Huomattava osa heistä vaikuttaa järjestöissä, mutta kuuluu silti kirkkoon.

Helsingin piispa pitää surullisena, ettei kirkon jäsen ei voi tulla päämessuun, jota toimittaa henkilö, joka on kirkon järjestyksen mukaan kutsuttu tehtäväänsä.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Se on kurjaa ja surullista molempien osapuolten kannalta. Messussa on muuta paljon tärkeämpää kuin se henkilö, joka sitä suorittaa.

Kirkkotilaa myös naisppeuden torjujille?

Askola ei ole vielä fiksannut kantaansa sen suhteen, voisivatko naispappeuden torjujat järjestää ns. vanhan järjestyksen mukaisia messuja muuhun kuin päämessun aikaan.

– Tämä ole mikään steitmentti, kun tämä on tyypillisesti asia, josta pitäisi vielä yhdessä keskustella. Minun on äkkiä ajatellen vaikea nähdä, mikseivät myös vanhalla virkakannalla olevat järjestöt voisi saada kirkkotilaa kirkkoherralta kuten monet muutkin järjestöt.

– Kipeä asia tulee meidän hiippakunnassamme koko ajan kasvamaan, koska naispappien määräkin kasvaa. Tässä asiassa varmaan täytyy jatkaa keskusteluja.

Kahtiajako voimissaan 

Kristillisessä vakaumuksessaan Askola kertoo olevansa tosissaan. 

– Liberaali-konservatiivilinja on yksinkertaistamista. Jos joku kannattaa naispappeutta tai naispiispuutta tai rekisteröidyn parisuhteen siunaamista, se ei riitä tekemään hänestä täysin liberaalia.

– Kyse on monisyisempi. Minä olen mielestäni hirveän tosissani Raamatun ja Jeesuksen seuraamisen suhteen ainakin omasta mielestäni. Ei Raamattu ole minulle ollenkaan yhdentekevä kirja.

Lue laaja Irja Askolan haastattelu tämän viikon Elämään-lehdestä.

 
Artikkelibanneri perussanoma