Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kiinankielinen Radioseminaari on siirtynyt radiosta internetiin ja tableteille

 
William Tsui

Hongkongissa buddhalaiseen perheeseen syntynyt William Tsui muutti 17-vuotiaana Kanadaan, jossa asuu edelleen. Hän opiskeli ensin insinööriksi ja oli Yhdysvalloissa rakentamassa ydinvoimaloita. Nykyään hän on teologiaa pääaineenaan opiskellut tohtori, joka johtaa TWR:n Radioseminaaria. Kuva: Petteri Rantamäki.

Seminary On the Air eli Radioseminaari auttaa Kiinan kirkkoa kouluttamalla. Aluksi mandariinikiinankieliset opetukset radioitiin lyhytaalloilla, mutta viisi vuotta sitten opetukset ja oppikirjat siirtyivät paljolti internetiin.

– Vuonna 2013 teimme kuusiosaisen oppikirjasarjan ja painatimme kirjat Kiinassa. Seuraavana vuonna otimme käyttöön MP3-soittimet, nekin kiinalaista tuotantoa. Nyt kirjoja käytetään vähemmän ja taulutietokoneita enemmän, sanoo Suomessa vieraillut Radioseminaarin johtaja William Tsui.

Vuodesta 2016 lähtien Kiinan hallinto on estänyt Radioseminaarin kotisivut, joten opiskelijoiden ainoa keino on saada aineistot suoraan Radioseminaarilta. Tabletit sisältävät yli 2000 sivua oppikirjoja sekä yli 500 tuntia opetuksia ja luentoja äänitallenteina.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Ensi vuonna otamme käyttöön USB-muistitikut. Yritämme jatkuvasti kehittää opiskelua helpottavia keinoja ja välineitä. Annamme radioseminaarilaisille myös lähiopetusta, mutta pääosin he etäopiskelevat iltaisin kotona, koska ovat päivisin töissä, William Tsui kertoo.

Medialähetysjärjestö TWR:n (entinen Trans Worl Radio) ylläpitämän mandariinikiinankielisen Radioseminaarin suomalainen kumppani on Medialähetys Sanansaattajat. Se on tukenut Radioseminaaria jo kymmenen vuoden ajan.

Opiskella voi myös Kiinan ulkopuolella

Monet Radioseminaarin opiskelijat ovat työskennelleet jo useamman vuoden seurakunnissa. Kolmivuotinen opintokokonaisuus tähtää kirkon työntekijöiden valmiuksien kehittämiseen ja todistuksen saamiseen. Muuallakin kuin Kiinassa asuvat mandariinikiinaa puhuvat voivat osallistua koulutukseen, kunhan tulevat hyväksytyiksi mukaan.

61-vuotiaan William Tsuin unelmana on, että ennen kuin hän itse kohtaa Jeesuksen, Radioseminaarista ehtisi valmistua ainakin 3000−4000 opiskelijaa.

− Meillä ei ole toimistoa Kiinassa ja vain kuusi henkilöä tarkistamassa noin 1700 opiskelijan tenttejä. Viidessä vuodessa on valmistunut 500, joista parisataa viime vuonna.

Uskontoasioiden virasto rajoittaa

Valtion uskontoasioiden virastolla (SARA) on päätösvalta uskontoon liittyviin asioihin Kiinassa, ja viime syksynä esiteltiin 26 uutta määräystä uskontoasioiden sääntöihin. Niihin perustuen esimerkiksi vain SARA:n hyväksymä uskonnollinen toiminta on sallittua, kokoontua saa vain SARA:n uskonnolliseen käyttöön hyväksymissä tiloissa, uskonnollisia aineistoja ei saa julkaista ilman SARA:n hyväksyntää… Teologiaa ei saa opiskella missään koulussa, eikä kutsua itseään pastoriksi ilman SARA:n hyväksyntää.

William Tsuin mukaan TWR tunnetaan Kiinassa. Sen logo on muun muassa painettu Radioseminaarin oppikirjoihin ja tabletteihin. Opetus on raamatullista, eikä järjestöä pidetä maassa häirikkönä.

Huolta herättäviäkin erilaisia uskovia Kiinassa on, kuten lahkoiksi tai kulteiksi kutsutut ryhmät. Tai sellaiset, jotka yrittävät puuttua politiikkaan ja kannustaa seurakuntia taistoon maan hallintoa vastaan. Myöskään ihmiset, jotka käyttävät uskontoa haaliakseen rahaa, eivät ole suosiossa.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa