Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Hillsong-kirkko merkittävä vaikuttaja Justin Bieberin hengellisessä elämässä

 

Kuva Justin Bieberin elämäkertaelokuvasta Believe vuodelta 2013.

Maailmanlaajuinen Hillsong-kirkko vetää seuraajikseen nuoria kuuluisuuksia. Heistä tunnetuin lienee laulaja Justin Bieber, 23. Hänet nähdään usein pastori Carl Lentzin seurassa myös vapaa-ajallaan.

Justin Bieber istuu lippalakki päässään sohvalla kahden rennosti pukeutuneen miehen välissä. Hän osallistuu haastatteluun heinäkuussa Sidneyssä pidetyn Hillsong-konferenssin Youtube-videolla. Tunnelma on vapautunut ja naurua on paljon. Bieber halaa toimittajaa, vitsailee, esittelee saappaitaan ja kuivapesee hampaitaan pienellä hammasharjalla muiden puhuessa. Hän kertoo, kuinka hienoa on nähdä ihmisten ylistävän Jeesusta. ”Uskoni on vahvempi kuin kaksi vuotta sitten: parempi, vahvempi, viisaampi”, hän sanoo viitaten osallistumiseensa kahden vuoden takaiseen konferenssiin.

Bieberin vierellä istuvat miehet ovat Hillsong-kirkon pastoreita. Heistä toinen, Carl Lentz, on Bieberin ystävä ja hengellinen ohjaaja. Haastattelun tunnelma vaikuttaa kuvaavan hyvin laulajan hengellistä elämää: hän ottaa uskon tosissaan, muttei suhtaudu siihen kuolemanvakavasti.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Media spekuloi kirkon vaikuttaneen konserttikiertueen peruuttamiseen

Muutama viikko Sydneyn konferenssin jälkeen heinäkuun 24. päivänä Bieber ilmoitti faneilleen peruuttavansa Purpose-kiertueensa loput 14 esiintymistä. Tuossa vaiheessa laulaja oli ollut konserttikiertueella 18 kuukautta.

Mediassa spekuloitiin Hillsongin ja Carl Lentzin vaikuttaneen peruuttamispäätökseen. Maaliskuussa Bieber oli The Sunin mukaan pyytänyt Lentziltä apua pitääkseen hengellisen elämänsä koossa myös raskaan kiertueen aikana. Joidenkin nimettömien lähteiden mukaan keskeyttäminen liittyi Bieberin pyrkimykseen syventää uskonelämäänsä. Joku jopa arvioi, että Bieber olisi perustamassa omaa kirkkoaan. Hillsongin edustaja kielsi kirkon yhteyden konserttikiertueen peruuttamiseen. TMZ-sivuston mukaan Bieber on itse kertonut halunneensa levätä ja ”ottaa rennosti”.

Pyrkimys elää parempaa elämää

Olipa kiertueen peruuttamisen syy mikä tahansa, Hillsong-kirkko on selvästi tehnyt Bieberiin lähtemättömän vaikutuksen. Mieheen on liitetty aiempina vuosina toinen toistaan erikoisempia julkisuudessa ruodittuja sekoiluja. Häntä on muun muassa syytetty lemmikkiapinan hylkäämisestä, marihuanan polttamisesta, sankoon pissaamisesta, kananmunien heittämisestä naapuritaloon sekä liikennerikkomuksesta.

Nykyään Bieber pyrkii elämään kunnollisempaa elämää. Laulaja ei kuitenkaan pyytele anteeksi vanhoja toilailujaan vaan uskoo, että niiden kautta hän on tullut sellaiseksi kuin on nykyään. Viime vuonna hän kertoi GQ Magazinelle uskovansa Jumalan hyväksyvän hänet vajavaisenakin. Jumala on ainoa, johon hän voi aina luottaa: tämä ei hylkää, vaikka hän tekisi jotain typerää – vielä nykyäänkin. Jumalan rakkaus saa myös aikaan halun elää oikeanlaista elämää.

Instagram-tilillään Bieber esitteli kesäkuussa uutta ”Parempi 70-vuotiaana”-tatuointiaan. ”Katson taaksepäin monia asioita elämässäni: virheitä, epävarmuuksia, ja vaikka minusta on tuntunut, että olen hukannut paljon aikaa, se saa minut haluamaan tulemaan paremmaksi nopeammin! Itse henkilökohtaisesti haluan tehdä töitä joka päivä ollakseni PAREMPI 70-vuotiaana”, hän kirjoittaa.

Bieber ollut avoimena uskostaan

Vuonna 2015 Bieber kertoi Complexin haastattelussa avoimesti uskostaan ja sanoi haluavansa kertoa ihmisille Jeesuksen olevan hänen pelastajansa. ”Olen itse sellaisessa pisteessä, että en aio pitää tätä sisälläni”, hän julisti.

Eikä Bieber ole pitänyt sitä sisällään. Hän kertoo uskostaan haastatteluissa, paparazzit ottavat miehestä kuvia tämän käydessä Hillsongin tilaisuuksissa ja viettäessä aikaa pastori Lentzin kanssa. Usko näkyy myös miehen Instagram-tilillä. Heinäkuussa CBN News  uutisoi Bieberin julkaisseen 89,5 miljoonalle seuraajalleen lyhyen videon, jossa hän seisoo rannalla selin kameraan Hillsong-lauluihin kuuluvan Not today -nimisen kappaleen soidessa taustalla. Bieber siteeraa: ”Anna paholaisen tietää ´Ei tänään´(=Not today). Ja jatkaa: ”Paholaisella ei ole voimaa, jos tuntee ELÄVÄN Jumalan! Hänen nimensä on JEESUS!! Miksi kantaa huolta kun voi ylistää.”

Elokuussa Christian Today uutisoi laulajan Instagram-videosta, jossa tämä tanssii ja laulaa villisti muiden nuorten kanssa Hillsongin tilaisuudessa. Videon yhteydessä lukee: ”Mikään ei ole niin hauskaa/siistiä kuin ylistää Jumalaa.”

Hillsong sopii Bieberille

Hillsongin kaltainen vapaamuotoinen kristillinen yhteisö vaikuttaa sopivan hyvin miehelle, joka kertoi Complexin haastattelussa kirkossa käymisen tuntuneen hänestä aiemmin oudolta ja epämukavalta. Bieber puhuu ”uskonnoista” negatiiviseen sävyyn ja sanoo, ettei ole ”uskonnollinen”. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin kertoo uskovansa Jeesukseen.

Bieber tulkitsee uskonnoissa olevan kyse rituaaleista, joiden suorittamista vastaan ihminen saa Jumalalta siunauksen. Oikeanlaisessa hengellisyydessä on sitä vastoin kyse siitä, että ihminen palvelee Jumalaa rakkaudesta – ei pakosta. Jumalan rakkaus saa ihmisessä aikaan halun palvella Jumalaa.

Hillsong on moderni helluntailaisperusteinen kirkko, joka perustettiin alun perin Australiassa. Sillä on kirkkoja 19 eri maassa.

Hillsong on vuosien saatossa nostattanut ihmisissä ristiriitaisia tunteita. Kirkkoa on kritisoitu muun muassa rahallisesta ahneudesta, menestysteologiasta, homofobiasta, kulttimaisuudesta ja lasten hyväksikäytön salaamisesta.

Kirkon toiminta on ollut aktiivista ja suosittua. Sen tilaisuuksiin osallistuu viikoittain yhteensä noin 100 000 ihmistä. Hillsongin toiminta sisältää paljon musiikkia: muusikot esiintyvät lavalla ja laulattavat ihmisiä ylistysmusiikilla.

Tutustuminen pastori Lentziin avasi tien kirkkoon

Pastori Carl Lentz on kuulunut Bieberin lähipiiriin useamman vuoden ajan. Bieber tutustui New Yorkin toimipisteen pastorina toimivaan Lentziin vuonna 2013. Seuraavana vuonna tämä kastoi Bieberin manhattanilaisen ammattilaispesäpalloilija Tyson Chandlerin asunnon kylpyammeessa.

Lentz kertoi noin vuosi sitten Bieberin uskonelämän käännekohdasta Oprah´n haastattelussa: ”Hän on tuntenut Jeesuksen ja hänellä on ollut suhde Jeesukseen. Hänen äitinsä teki hyvää työtä istuttaessaan oikeanlaiset siemenet. Mutta aikuisena miehenä saavutetaan se hetki, jolloin suhde muuttuu äidin jumalasuhteesta tai isoäidin uskonnollisesta taustasta omaksi. Ja uskon hänen tulleen kohtaan, jossa hän sanoi: ´Haluan tehdä tästä todellista´”.

Kolmikymppinen rennosti t-paidassa ja nahkatakissa viihtyvä Lentz nähdään usein Bieberin seurassa vapaa-ajalla: kävelyllä rannalla tai kuntosalilta tulossa. The Sunin mukaan parivaljakko jopa vietti yhdessä kostean baari-illan ollessaan Uudessa Seelannissa. Lentz on mukana monissa Bieberistä otetuissa paparazzikuvissa ja näkyy myös tämän Instagram-tilillä.

Lentz kertoi Oprah´lle olevansa ylpeä Bieberistä, joka tunnustaa olevansa kristitty, vaikka matkaa esimerkilliseksi kristityksi onkin vielä jäljellä. ”Rakastan sitä [tunnustautumista kristityksi] Justinissa”, hän sanoo.

Hillsong-seurakunta on saanut mukaansa Bieberin lisäksi myös monia muita nuoria julkisuuden henkilöitä. Heihin kuuluvat muun muassa Vanessa Hudgens, Kourtney Kardashian, Kendall ja Kylie Jenner sekä Selena Gomez. Christian Today uutisoi noin viikko sitten Bieberin käyneen kirkossa yhdessä ystävänsä Patrick Schwarzeneggerin kanssa.