Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Kiinan ja Vatikaanin suhteet vaakalaudalla

 

Vatikaani uhkaa Kiinan valtion tukemaa katolista kirkkoa kirkon yhteydestä erottamisella. Syynä uhkaukseen on piispan vihkimys ilman Paavin lupaa. Paavi Benedictus XVI on syvästi loukkaantunut menettelystä, joka loukkaa kirkkolakia.

Vatikaani tuomitsi piispa Guo Jincain vihkimyksen, koska paavi Benedictus XVI ei ollut antanut siihen pyydettäessä lupaa. Erityisen pahoillaan paavi on siitä, että myös Vatikaanin hyväksymät piispat ovat olleet pakotettuja osallistumaan vihkimistilaisuuteen.

Kiinan noin 10 miljoonaa katolilaista ovat jakautuneet paaville uskollisiin jäseniin sekä Kiinan hallituksen tukeman katolisen järjestön kannattajiin. Nyt ilman lupaa vihitty piispa on järjestön apulaisjohtaja. Järjestö ei toimi yhteydessä Roomaan ja kieltäytyy paavin yksinvallasta valita uudet piispat.

Perheniemi neliöb. vko 48. MJa

Epätavallisen voimakkaassa lausunnossaan Vatikaani syyttää Roomasta irrallaan olevaa Kiinan katolista yhdistystä vakavasta uskon vahingoittamisesta.

Kiinan katolisten järjestön varapuheenjohtaja Liu Bainian sanoo, ettei usko paavin toteuttavan uhkaustaan.

-Uskon, että paavi rakastaa Kiinaa eikä tee tällaista päätöstä, Liu toteaa.

Kiinan diplomaattiset suhteet Vatikaaniin huonontuivat vuonna 1951 kommunistien valtaannousun myötä. Viime vuosina suhteet ovat kuitenkin olleet paranemaan päin. Hong Kongin kardinaalin Joseph Zenin mukaan nyt tapahtunut luvaton piispan vihkiminen oli hyvin epädiplomaattinen ele ja uhka Kiinan ja Rooman katolisten suhteelle.