Keski-Aasiassa kristityllä naisella on tuplavaikeaa

 
nuoret keskiaasialaiset naiset

TWR:n tuottamilla kristillisillä radio-ohjelmilla ollut suuri vaikutus kristittyjen määrän kasvuun Keski-Aasiassa. Kuvituskuva: Eeva Vähäsarja.

Naisten asema on huono monessa Keski-Aasian maassa. Usein nainen on kouluttamaton ja kotona, palvelee muita ja on vailla omaa päätäntävaltaa. Avioliitoissa on paljon väkivaltaa.

Keski-Aasiassa kristittynä eläminen on vaikeaa varsinkin maaseudulla. Kirkkoja ei ole, ja poliisi saattaa koska tahansa saattaa pysäyttää tai tulla kotiin tarkistamaan puhelimen, tietokoneen ja kirjahyllyn. Kaupungissa kristityillä on helpompaa.

Kun Keski-Aasian maat kuuluivat vielä Neuvostoliittoon, alueella oli enimmäkseen ortodoksikristittyjä. Maiden itsenäistyttyä on TWR:n (Trans World Radio) radio-ohjelmilla ollut suuri vaikutus muiden kristittyjen määrän kasvuun. Keski-Aasiassa puhutaankin ensimmäisen polven kristityistä, joiden tavoittamisessa ja kasvattamisessa medialla on suuri vaikutus.

Radio on turvallinen, sillä kuuntelusta ei jää jälkiä

Keski-Aasiassa järjestettiin kesäkuun alkupuolella Toivoa naisille -työn konferenssi, johon osallistui liki sata naista Kazakstanista, Kirgisiasta, Uzbekistanista, Tadžikistanista ja Karakalpakiasta.

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) tukee alueella kazakinkielistä Toivoa naisille -työtä ja -radio-ohjelmaa. Myös konferenssi järjestettiin suomalaisvaroin.

− Radio on turvallinen väline, sillä kuuntelemisen jälkeen voi pyöräyttää asemanvalitsimen toiseen asentoon, eikä kuuntelemisesta jää jälkiä. Samoin Most-sovellus (suom. Silta) älypuhelimessa on hyvä, sillä sen voi ladata, kuunnella ja poistaa vaikka joka päivä, kertoivat konferenssiin osallistuneet naiset.

Älypuhelinsovelluksesta löytyvät kaikki TWR:n Keski-Aasiassa tuottamat kristilliset ohjelmat, myös Toivoa naisille -ohjelmat.

Rohkeutta ja ideoita yhteisestä tapaamisesta

Toivoa naisille -työn kansainvälinen johtaja Peggy Banks, Sansan lähetystyöntekijä Eeva Vähäsarja ja mediatuottaja Merja Kauppinen olivat mukana konferenssissa ja sen jälkeen järjestetyssä radiotyön seminaarissa.

Seminaariin osallistui niitä keskiaasialaisia naisia, jotka jo tekevät tai alkavat tehdä Toivoa naisille -radio-ohjelmaa. Heitä rohkaistiin ja opetettiin kirjoittamaan käsikirjoituksia, jotka koskettaisivat kuuntelijoiden sydämiä.

− Keski-Aasian Toivoa naisille -työn tekijät kokevat välillä olevansa todella yksin. Siksi oli tärkeää vierailla heidän luonaan, kuunnella, rohkaista ja osoittaa myös heidän olevan osa maailmanlaajaa rukousverkostoa, Merja Kauppinen sanoo.

− On ollut hienoa viettää aikaa keskiaasialaisten naisten kanssa. Iloitsen siitä, kuinka uskollisesti paikalliset tekevät radio-ohjelmia ja johdattavat naisia Jeesuksen luokse, summaa Peggy Banks matkan antia.