Katuvarpusia — Johanna Kare antoi kodittomuudelle kasvot

 

Johanna Karen kirja Katuvarpusia on tarkoitettu herättämään keskustelua. Kuva: Jani Laukkanen

Johanna Kare halusi kirjansa Katuvarpusia kautta herättää keskustelua kodittomuudesta. Hänen toiveensa on, että kirja tuo myös Raamatun sanoman ihmisille, jotka eivät normaalisti Raamattua lue.

Tunnen pääseväni kuvauksissa lähelle kuvauskohteita aina elämän ytimeen asti. Olen kiitollinen Jumalalle tästä lahjasta. Se antaa ihmisille iloa ja ajatuksia. Kuvani puhuttelevat, ja niiden on tarkoitus kertoa lähimmäisenrakkaudesta. Olen jokaisen kuvan kohdalla rukoillut ennen kuvausta, kuvauksen aikana ja sen jälkeen. Kaikki kuvani ovat rukouksen yhteydessä tallentuneet kameraan ja sydämeen.

Näin Johanna Kare kuvailee kirjassaan Katuvarpusia. Kirja on vaikuttava kokonaisuus, jonka tekstejä täydentävät vahvat valokuvat. Johanna Kare on antanut kodittomuudelle kasvot kuvatessaan sitä kadulla. Hänet tunnetaankin kuvaajana, joka nostaa unohdetut ihmiset esille ja saa kuvillaan ihmiset liikkeelle.

SRO-PK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

– Mukana on kodittomia, taiteilijoita ja luontokuvia. Jumalalle jokainen ihminen on samanarvoinen. Tässä kirjassa jokaisen ihmisyys ja arvo näkyy, hän kertoo.

Kirjan kuvat ja raamatunjakeet puhuttelevat ihmeellisellä tavalla. Kare toivoo, että kirjan kautta sanoma olisi helppo ottaa vastaan.

– Erityisesti toivon, että kirja löytäisi sellaisten ihmisten käsiin, jotka eivät vielä tunne Jumalaa.

Mustavalkoisten kuvien takaa löytyy tarinoita, joissa on paljon muitakin sävyjä. On nuoresta asti asunnottomana ollut, itkevä mies, toinen lämmittelee kovilla pakkasilla paperinkeräysastiassa. Yhteistä useimmille on kadonnut toivo paremmasta elämästä.

– Haluan kuvillani saada aikaan keskustelua ja toivon, että sen myötä jossakin tapahtuisi jotakin pientä hyvää.

Kirjassa ovat ajatuksineen mukana muun muassa Jippu, Niklas Räsänen ja Ritva Oksanen.

Johanna Kare on helsinkiläinen valokuvaaja, jonka kuvia on ollut monissa julkaisuissa. Hän on myös pitänyt useita valokuvanäyttelyitä, muun muassa Sanomatalossa ja Eduskunnan kirjastossa vaikuttavan näyttelyn sotiemme lotista. Näyttelyn suojelijana toimi rouva Jenni Haukio.

Päivä Osakeyhtiö luovuttaa yhdessä yhteistyökumppaneittensa kanssa Katuvarpusia-kirjan Eduskunnassa kaikille kansanedustajille.