Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

KATSO VIDEO: Vuoden kanttoriksi valittu kuopiolainen sai tekemänsä ylistyslaulun soimaan yli sadalla radiokanavalla

 
Ossi Jauhiainen

Ossi Jauhiainen ja Kristiina Brask ovat työpari, jonka duoesityksiä pandemia-ajan rajoitukset ovat kurittaneet. Heinäkuussa kaksikko pääsi esiintymään Lempäälän KesäSpirit 2021 -tapahtumassa.

Kolme vuotta sitten Kuopion Alavan seurakunnan kanttori Ossi Jauhiainen tarttui työparinsa, laulaja Kristiina Braskin kanssa toimeen. Nyt työn tulos on päätynyt yli 120 radioaseman soittolistalle ja Jauhiainen Vuoden kanttoriksi 2021.

Kuopiolainen Ossi Jauhiaisen on kanttori, joka ei pelkää ylittää perinteisen kirkkomusiikin raja-aitoja. Kolme vuotta sitten hän tarttui kynään ja sävelsi laulaja Kristiina Braskin kanssa Praise to Jesus -ylistyslaulun. Raidasta tehtyä musiikkivideota on katsottu Youtubesta lähes 120.000 kertaa ja Praise to Jesus on soinut yli 120 radioasemalla eri puolilla maailmaa, eurooppalaisten radioasemien lisäksi ainakin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Jauhiainen tapasi Braskin keväällä 2010 pyydettyään tätä laulamaan Haitin maanjäristyksen uhrien hyväksi järjestettyyn konserttiin. Siitä pyörät lähtivät pyörimään.

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

– Siitä gospelmusikiikin julkaiseminen oikeastaan lähti käyntiin. Sittemmin olen saanut kontakteja luotua ympäri maailmaa isompiinkin kanaviin, Jauhiainen kertoo.

– Viimeksi keskiviikkona kysyttiin broadcasting-lupaa See the God ja Promised Land -kappaleille Teksasista.

Alavan ”rokkaavan kanttorin” pioneerityö on noteerattu nyt vahvasti myös kotimaassa. Suomen Kanttori-urkuriliittto nimesi tänään Ossi Jauhiaisen Vuoden Kanttoriksi 2021. Mies kävi pokkaamassa  palkintonsa illansuussa alan ammattitapahtumassa, Nordisk kyrkomusiksymposiumissa, Helsingin tuomiokirkossa.

Kolme vuotta sitten Suomen Kirkkomusiikkiliitto valitsi Jauhiaisen johtaman Alavan kirkkokuoron vuoden musiikkiryhmäksi.

”Korona-aikana on pitänyt vain miettiä, minkälaista työtä sitä tekee.”

Kanttori-urkuriliitto kehui tänään Helsingissä Jauhiaista laaja-alaiseksi muusikoksi, joka ”tekee rohkeasti omannäköistään työtä kirkkomuusikkona ottaen kuitenkin huomioon työtoverinsa ollen kannustava työtoveri”

– Tuntuhaan tämä hyvältä ja kiitolliselta. Yksin en olisi tähän kyennyt, yhteistyötähän tämä on vaatinut. Siinä ovat olleet orkesterit. kuorot, muusikot, kollegat ja työyhteisö. Suuri kiitos heille. Koen, että tämä oli yhteisöllinen valinta.

Ossi Jauhiainen on soittanut kirkkomuusikkona seurakunnassa, esiintynyt solistina maakuntaoopperassa ja tehnyt yhteistyötä eri musiikkigenrejä edustavien artistien kanssa sovittajana, säveltäjänä ja tuottajana.

– Kanttorin hommassa on ollut kivaa se, että on pystynyt tekemään musiikkia sekä ammattimuusikoiden että harrastajien kanssa. Harrastajistakin löytyy ihan ammattitasoista touhua.

Jauhiainen sai liitolta erityiskiitoksen siitä, että hän otti korona-aikana nopeasti haltuun virsivideot, videoidut koulukirkot sekä striimatut jumalanpalvelukset. ”Jauhiainen on tehnyt taidokkaita virsisovituksia, laulanut ja soittanut videoilla sekä äänittänyt ja miksannut videoita”, Helsingin tuomiokirkossa kiiteltiin.

– Korona-aikana on pitänyt vain miettiä, minkälaista työtä sitä tekee. Jumalanpalvelukset ovat pyörineet ja kuorotoimintakin  osittain. Sen sijaan laitosvierailut ja koulukirkot ovat jääneet. Siitä se videointi oikeastaan lähti. Piti miettiä uutta toteutusta, kun kerran kouluihin emme päässeet. Ideaksi tuli sitten tehdä ”noin vartin kirkkoja” verkkoon.

Ossi Jauhiaisen ja intialaisen artistin Arunajan sekä Nashvillessä asuvan gospellaulaja Everett W. Millerin kanssa toteutettu uusi julkaisu Arujana Game ilmestyy Spotifyhyn ja Radio Dein soittolistalle ylihuomenna perjantaina.

Juttua on täydennetty perjantaina 27.8.2021 Ossi Jauhiaisen kommenteilla.

Katso Praise to Jesus -musiikkivideo:

 
Dei, Mielenhuoltoa, artikkeliban. (1/2) 13.9.- MJa