Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Kansanlähetys tekee historiansa suurimmat leikkaukset – 13 irtisanotaan, joka toiselle työntekijälle lomautus

 

– Näkymme on edelleen sama – haluamme viedä evankeliumia kotiovelta aina maailman ääriin saakka, kommentoi lähetysjohtaja Daniel Nummela Kansanlähetyksen historian suurimpia leikkauksia. Kuva: Marianna Mäkiniemi

Kirkon lähetysjärjestöihin lukeutuvan Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen muutosneuvottelut ovat päättyneet. Ensimmäistä kertaa historiansa aikana järjestö lomauttaa lähetystyöntekijöitään kesken työkauden.

Kansanlähetyksen lähes puolitoista kuukautta kestäneet tuotannollis-taloudellisista syistä käynnistettyjen muutosneuvottelujen lopputulos on selvillä. Säästösyistä kaikkiaan kolmentoista työntekijää irtisanotaan.

Irtisanottujen määrä saattaa vielä kohota, mikäli toimenkuvamuutosten kohteeksi joutuneet henkilöt eivät ota uusia työtehtäviään vastaan.

Ajatushautomo Kompassi Neliöb. 13.11.-10.12. MJa

Irtisanomisten lisäksi kuuden työntekijän työsuhde osa-aikaistetaan ja kahdeksan työntekijää siirtyy tehtävistään eläkkeelle.

Kansanlähetyksen koko jäljelle jäävä kotimaan henkilökunta sekä kotimaasta käsin lähetystyötä tekevä henkilöstö lomautetaan kaikkiaan yhdeksitoista työpäiväksi. Lomautus toteutetaan uudelleen vuoden kuluttua, mikäli järjestön taloustilinpäätös osoittaa tuolloin edelleen alijäämää.

”On täysin selvää, että nyt liikkeestämme lähtee merkittävää osaamista ja tietotaitoa.”

Nyt toteutettava leikkaus on Kansanlähetyksen historian suurin. Järjestö ei ole koskaan aiemmin irtisanonut lähetystyöntekijöitään kesken työkauden.

Lähetys- ja herätysliikejärjestön talous on ollut pitkään raskaasti alijäämäinen. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet yleinen kustannustason nousu, seurakuntien lähetystukiin kohdistamat leikkaukset sekä kasvaneet henkilöstökulut.

– Haastavasta tilanteesta huolimatta neuvottelut käytiin hyvässä hengessä ja yhteistyössä ymmärtäen, että muutos on välttämätön. Haluan lämpimästi kiittää koko henkilöstöä, joka teki hyvää työtä ja toi neuvotteluihin rakentavia muutosehdotuksia, kommentoi lähetysjohtaja Daniel Nummela neuvottelujen lopputulosta.

Neuvotteluihin lähdettäessä vähennystarpeeksi ilmoitettiin 28 henkilötyövuotta. Muutosneuvottelut eivät koskeneet Kansanlähetyksen itsenäisiä piiriyhdistyksiä.

– Neuvottelujen jälkeen meillä on kaksi hyvin erilaista haastetta: pois lähtevillä omansa ja jäljelle jäävillä omansa. On täysin selvää, että nyt liikkeestämme lähtee merkittävää osaamista ja tietotaitoa, Nummela arvioi.

 
Dei, Ihmisen ääni, artikkeliban. (2/2) 3.10.- MJa