Hamas tekee rauhan Lähi-idässä mahdottomaksi – Terroristijärjestö tavoittelee islamistista maailmaa

 

Uutiskuvat ovat täyttyneet viime päivinä terroristijärjestö Hamasin ja Israelin tekemistä iskuista. Alkuasetelmasta huolimatta syyttävät sormet ovat kääntyneet jälleen Israelia kohti.

Medialähetysjärjestö IRR-TV:n tuottamassa Ajassa-ohjelmassa käydään läpi asenteiden taustoja ja Lähi-idän tilanteen ydinongelmaa.

Kun kuvamateriaali Hamasin israelilaisiin kohdistamista terrori-iskuista ja julmuuksista levisi maailmalle, teot tuomittiin jyrkästi lähes kaikissa medioissa. Muutamassa päivässä syylliseksi nostettiin kuitenkin taas Israel. Mistä oikein on kysymys?

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Suomalainen media ei ymmärrä alueen historiaa eikä taustoja. Kaiken lisäksi haastateltaviksi valitaan mahdollisimman Israel-allergisia ihmisiä, sanoo Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila.

Onkin tuskin sattumaa, että valtakunnan medioissa ei ollut mitään sunnuntaina 15.10. Helsingissä järjestetystä Israelin tukimarssista, mutta sen sijaan aiemmin pidetty pienempi Palestiinan tukimielenosoitus sai kyllä palstatilaa.

Valintojen taustalla ovat Huvilan mukaan niin Neuvostoliiton aikoinaan levittämä Israel-viha kuin joidenkin asiantuntijoiden ylläpitämä käsitys siitä, että Israel olisi vallannut muutama vuosikymmen sitten maa-alueen palestiinalaisilta, vaikka Israelin historia yltää alueella yli 3000 vuoden taakse.

Hamasia vastustetaan monissa arabimaissa

Gazassa valtaa pitävän Hamasin terrori-isku ja siitä seuranneet Israelin vastaiskut ovat ajaneet alueen asukkaat ahtaalle. Moni uutisia seurannut on ihmetellyt, miksei etelänaapuri Egypti avaa rajaansa pakolaisille. Onhan kyseessä kuitenkin arabivaltio.

Suomenjuutalainen toimittaja Dennis Mitzner sanoo, että Egypti ja Jordania ovat haluttomia puuttumaan palestiinalaiskysymykseen, koska Hamas on osa vuonna 1928 perustettua Muslimiveljeskuntaa, jota esimerkiksi Egyptin nykyinen presidentti vastustaa voimakkaasti.

– Uskon, että Israelilla on maltillisten kuningashuoneiden kuten Arabiemiirikuntien, Jordanian, Bahrainin ja Marokon vankka tuki nykyisessä operaatiossa.

Israelilla riittää kuitenkin vihollisia naapurimaissa, kuten Iran, joka rahoittaa niin Hamasin kuin Hizbollahin toimintaa. Sota on vaarassa levitä nyt myös Pohjois-Israeliin, Libanonin rajalle.

– Hizbollah on Israelille todellinen uhka. Heillä on erittäin hyvin koulutettu armeija ja satojatuhansia ohjuksia, Mitzner kertoo.

Kahden valtion mallin mahdottomuus

Palestiinalaiskysymyksen ratkaisemiseksi on tarjottu kahden valtion mallia. Risto Huvila ei usko, että se onnistuu, koska palestiinalaisjohtajat ovat 1940-luvulta saakka torpanneet kaikki sopimusehdotukset. Heille käy vain yhden valtion malli.

Hamas on ilmaissut avoimesti haluavansa tuhota Israelin. Dennis Mitzner toteaa, ettei edes nykyisen Israelin valtion valtaaminen tyydyttäisi järjestöä, koska sen päämääränä on islamilainen maailma.

– He ovat sanoneet monessa yhteydessä, että länsimaalaiset ovat heidän vihollisiaan ja saavat tuta sen vihan jossain vaiheessa.

– Muslimiveljeskunta ajaa islamistista kalifaattia, jolla ei ole rajoja. On käsittämätöntä, ettei suomalainen media voi omaksua sitä, että tällaista voisi tapahtua, Huvila ihmettelee.

Rauha Israelissa näyttää mahdottomalta ajatukselta niin kauan kuin Hamas on vallassa Gazassa.

– En usko, että Israel lopettaa iskujaan ennen kuin Hamasin tunneliverkosto on tuhottu ja se on tehty kyvyttömäksi terrori-iskuihin, Mitzner sanoo.

Risto Huvila ja Dennis Mitzner vieraana medialähetysjärjestö IRR-TV:n tuottamassa Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään televisiossa antennikanavalla 16, torstaina 19.10. klo 19.45 Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä.

 

Teksti: Elina Uusikylä