Kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan nostettujen syytteiden käsittely alkaa tammikuussa 2022

 

Kuvassa kansanedustaja Päivi Räsänen ja ADF-verkoston johtaja Paul Coleman.

Helsingin käräjäoikeus on ilmoittanut, että kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan nostettujen syytteiden pääkäsittelypäivä on 24.1.2022.

Huhtikuun lopussa kansanedustaja Päivi Räsänen (KD) sai tietää, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut häntä vastaan syytteen. Haastehakemus kolmesta teosta toimitettiin tuolloin Helsingin käräjäoikeuteen. Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yksi tapaus koskee vuonna 2004 julkaistua Räsäsen kirjoittamaan pamfletia Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Pamfletin osalta syytteen on saanut myös lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola, koska hänen katsotaan olevan vastuussa pamfletin julkaisemisesta ja saatavilla pitämisestä. Toinen syyte Päivi Räsästä vastaan koskee sosiaalisen median päivityksiä, jotka hän on julkaissut 17.6.2019 koskien kirkon osallistumista Pride-tapahtumaan. Syyttäjän mukaan Räsänen on julkaissut Twitter- ja Instagram-tilillään sekä Facebook-sivullaan homoseksuaaleja halventavan mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti. Kolmas syyte Räsästä vastaan koskee hänen lausuntojaan Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa joulukuussa 2019.

”Kaikkien syytteiden kohdalla kiistän syyllistyneeni mihinkään lainvastaiseen. Tutkinnan kohteena olevat kirjoitukseni ja lausuntoni kytkeytyvät Raamatun opetuksiin avioliitosta, miehenä ja naisena elämisestä ja erityisesti apostoli Paavalin opetukseen homoseksuaalisista teoista syntinä ja häpeänä”, Päivi Räsänen kirjoittaa tänään keskiviikkona 14.9. Facebook-sivullaan.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Päivityksessään Räsänen korostaa, ettei ole missään yhteydessä sanonut, että pitäisi homoseksuaaleja alempiarvoisina muihin ihmisiin nähden, toisin kuin syyttäjälaitoksen tiedotteessa sanotaan.

”Pidän tätä perättömönä lausumana ja myös erittäin loukkaavana homoseksuaaleja ihmisiä kohtaan.”

Räsänen kertoo pitävänsä todennäköisenä, että syytteiden käsittely etenee korkeimpiin oikeusasteisiin, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Kansanedustaja Päivi Räsänen saa oikeuskäsittelyyn oikeudellista apua kansainvälisen Alliance Defence Freedom (ADF)  -verkoston juristeilta. ADF on erikoistunut puolustumaan sanan- ja uskonnonvapautta.

*

Tekstiä korjattu 16.9. klo 20.07. Tekstiin lisätty syyttäjän tiedotteesta tarkennus, jonka mukaan Räsäsen julkaisemien sosiaalisen median päivitykset ovat homoseksuaaleja halventavia.