Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kangasalan kirkko Suomen saavutettavin

 

Kangasalan kirkko viettää tänä vuonna 650-vuotisjuhlavuottaan.

Suomen saavutettavimmaksi kirkoksi Radio Dein ja kirkkohallituksen järjestämässä kilpailussa on valittu Kangasalan kirkko. Voiton ratkaisi paikallisten asenne.

Kirkkohallituksen ja Radio Dein järjestämän Suomen saavutettavin kirkko -kilpailun voittaja julkistettiin Radio Dein Toivon Päivä -iltapäivälähetyksessä keskiviikkona.

Kangasalan kirkko sai 43.9 % finaalin äänistä. Finaalissa kilpailivat myös Mikkelin Pitäjänkirkko, Vaalijalan kirkko ja Turun tuomiokirkko. Kesän aikana kisassa voittoa tavoitteli yhteensä 24 kirkkoa.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Kangasalan kirkkoherra Seppo Jarva iloitsee voitosta. Kangasalan kirkossa saavutettavuuden huomioimiselle pohja on luotu 1980-luvun loppupuolen remontissa, jossa lähes kaikki fyysiset esteet poistettiin. Leveällä keskikäytävällä mahtuu hyvin kulkemaan pyörätuolilla, alttarille ei ole portaita ja myös alttarialueella on hyvin tilaa liikkua pyörätuolilla.

Kameravalvontajärjestelmän avulla pyritään reagoimaan tilanteisiin, joissa seurakuntalainen mahdollisesti tarvitsee apua ja tilaisuuksia välitetään netin kautta, jotta osallistua voi, vaikka olisi estynyt tulemaan paikalle.

Työ Kangasalan kirkossa saavutettavuuden lisäämiseksi jatkuu edelleen ja esimerkiksi ulos ollaan lisäämässä kaiteita.

Ehdokkaita Suomen saavutettavin kirkko -kilpailuun pyydettiin kuuntelijoilta ja lisäksi niitä valitsi kirkon vammaistyön neuvottelukunta. Kangasalan kirkkoa ehdotti kuuntelija, joka on seurakunnan jäsen. Laajoissa perusteluissaan hän totesi muun muassa, että seurakunnassa on hyvin positiivinen suhtautuminen erityisryhmiä kohtaan.

Kisan tavoite oli lisätä tietoisuutta saavutettavuudesta ja nostaa esiin niitä tapoja, miten asia toteutuu eri kirkoissa. Äänestykseen liittyi ohjelmasarja, jossa tutustuttiin saavutettavuuden eri näkökulmiin, kuten viittomakieliseen kirkkoon, esteettömyyteen ja kehitysvammaisten kirkkoon sekä selkokieleen.

– Saavutettavuus on paljon muutakin, kuin esteettömyyttä. On todella hienoa, että jaksoissa saatiin tuoda esille, että mitä se tarkoittaa, että messu on sopiva kehitysvammaiselle tai mitä pitää ottaa huomioon, kun suunnitellaan näkövammaiselle saavutettavaa messua, toteaa kirkon vammaistyön neuvottelukunnan puheenjohtaja Jukka Sariola.

Kangasalan kirkko palkitaan tiistaina 23. elokuuta kello 9.30 voittajakirkossa.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)