Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Jumalanpilkkasyytteestä vapautetun pakistanilaisen Asia Bibin perhe yhdistyi 10 vuoden jälkeen

 

Asia Bibin (oikealta nimeltään Aasiya Noreen) tytär Eicham näki 9-vuotiaana, kuinka väkijoukko hakkasi ja syytti hänen äitiään jumalanpilkasta. Perhe yhdistyy nyt, kun tytär on 18-vuotias.

Asia Bibi oli tarjonnut juomavettä islaminuskoisille työtovereilleen. He ajattelivat, että kristityn Asian kosketus teki veden epäpuhtaaksi. Siitä syntyneessä väittelyssä hänen sanottiin syyllistyneen jumalanpilkkaan.

Asia Bibi sai korkeimmalta oikeudelta vapauttavan tuomion 31. lokakuuta vuonna 2018.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Vuonna 2011 Punjabin entinen kuvernööri Salmaan Taseer tapettiin.Syynä oli hänen yrityksensä puolustaa Asia Bibiä. Taseerin poika Shaan ylisti vapauttavaa tuomiota voitoksi Pakistanille ja miljoonille syrjityille pakistanilaisille.

Shaan Taseer julkaisi äskettäin Facebookissa Eichamin videoviestin. Viesti vakuuttaa, että perheellä ei ole mitään ketään vastaan. Perhe kiittää kaikkia auttajiaan. He haluavat joskus korvata Salman Taseerin marttyyrinä tekemän uhrauksen Pakistanille. Eicham tahtoisi opiskella lakimieheksi auttaakseen valheellisesti syytettyjä kristittyjä.

Taustaa

Aasiya Noreenin muistelmat julkaistiin 2012. Niissä viiden lapsen katolinen äiti kuvasi kuolemantuomion julistamisen hetkeä:

”Painoin pääni käsiini ja itkin. En kestänyt nähdä vihaisia ihmisiä, jotka taputtivat käsiään köyhän maatyöntekijän tappamiselle. Kuulin joukon osoittavan tuomarille seisten suosiotaan: ’Tappakaa hänet! Allahu akbar!’ Hurmioitunut ihmislauma mursi ovet, hyökkäsi oikeussaliin ja huusi: ’Kosto pyhälle profeetalle! Allah on suuri!’ Minut heitettiin pakettiautoon kuin vanha roskasäkki. Heidän silmissään en ollut enää ihminen.”

Noreenin tapaus on saanut kansainvälistä huomiota. World Watch Monitor (WWM) on seurannut tapahtumia tarkasti.

Noreenin valitus hylättiin Lahoren ylioikeudessa lokakuussa 2014. Hänen myöhempi asianajajansa Naeem Shakir kertoi WWM:lle, että tuomareiden työ vaikeutuu, koska oikeus on yhä enemmän ekstremistien käsissä.

Noreenia tukenut vähemmistöministeri Shahbaz Bhatti tapettiin vuona 2011. Vähemmistöryhmien puolesta taistellut sisäministeri selviytyi asemiehen tekemästä murhayrityksestä toukokuussa 2018.

Pakistanin korkeimman oikeuden presidentti Main Saqib Nisar otti Noreenin tapauksen tutkittavakseen huhtikuussa 2018. Hän määräsi poliisit suojelemaan lakimies Saif ul Malookia.

Pakistanin jumalanpilkkalakeja käytetään vähemmistöjä vastaan

Jumalanpilkka on äärimmäisen herkkä asia Pakistanissa. Marraskuussa 2017 lain muuttamista vastustaneet protestit seisauttivat pääkaupunki Islamabadin elämän.

Kansainvälisestä paineesta huolimatta konservatiivimuslimien harjoittama vastustus on kiihkeää. Noreenin vapauttavan päätöksen jälkeen ekstremistijoukot uhkailivat tuomareita ja järjestivät mielenosoituksia.

Islamilainen puolue Tehreek-e-Labaik Pakistan vaatii kunnioitusta oletettujen pilkkaajien tappajille. Se varoitti seurauksista, jos Noreen yritettäisiin auttaa Pakistanista ulkomaille.

Pääministeri Imran Khan tukee jumalanpilkkalakeja. Niitä käytetään erityisesti uskonnollisia vähemmistöjä vastaan. Moni kristinuskoon 1800–1900-lukujen vaihteessa kääntynyt perhe kuului hindujen sortamaan kastittomien kastiin, chuhraan, ’vessanpesijöihin’.

Pakistanin 3.9 miljoonaa kristittyä ovat vain pari prosenttia koko väestöstä. Jumalanpilkkasyytteistä kuitenkin yli neljännes nostetaan heitä vastaan. Pakistanin ihmisoikeuskomission mukaan jumalanpilkasta tuomittiin 18 ihmistä.

Open Doorsin World Watch -listassa Pakistan on maailman viidenneksi vaikein maa elää kristittynä.

Yhdysvaltain Kansainvälisen uskonnonvapauden suurlähettiläs Sam Brownback kertoo, että jumalanpilkan tähden vankilassa olevista ihmisistä puolet on pakistanilaisia.

Lähde

 

Lue lisää Pakistanista.

 
Lahjoita A