Jukka Leppilampi kutsuu Rukouksen syliin

 

Jukka ja Tove Leppilampi. Kuva: Jani Laukkanen

Gospelmuusikko haluaa olla mukana luomassa rukouksen kulttuuria. Yhteisen rukouksen hedelmänä on jo syntynyt rukousverkosto ja useita tapahtumia. Pian Vanhassa kirkossa toteutetaan poikkitaiteellisia Rukouksen syli -iltoja.

Jukka ja Tove Leppilampi ovat pitäneet Suomenlinnan kirkossa musiikkipitoisia rukous- ja liturgiahetkiä jo parin vuoden ajan.  Jukka Leppilampi kuvaa, että hän haluaa luoda kirkkoihin ja suomalaiseen kristilliseen elämään uutta rukouksen, liturgian ja osallistumisen kulttuuria. Juuri sitä hän on saanut tehdä Suomenlinnan kirkossa kerran kuukaudessa järjestettävissä illoissa, joissa rukous muodostaa olennaisen osan ohjelmaa psalmilaulujen ja esitettyjen kappaleiden rinnalla.

Neljän miehen rukouspiiristä kasvoi laaja rukousverkosto

Heinäkuussa 2014, kun Jukka Leppilampi poistui Vanhasta kirkosta esiinnyttyään siellä olleessa tapahtumassa, hänen luokseen astelivat Kari Peitsamo, Hillel Tokazier ja Jukka Tolonen. He kysyivät, lähtisikö Jukka mukaan järjestämään Jeesus valloittaa Tavastian -klubia. Hän suostui sillä ehdolla, että tapahtuma tehdään rukoillen. Siitä alkaen on artistien rukousverkosto kokoontunut aina torstaisin rukoilemaan.

SRO-ARK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

– Jos haluamme luoda uutta kulttuuria, emme voi tietää, mitä se on. Kun me teemme sen rukouksessa, Jumalan lupaama inspiraatio vaikuttaa ja avaa askel kerrallaan joskus pieniä, joskus isoja asioita.

Artistien rukousverkoston synnyttämiä tapahtumia ovat olleet Jeesus valloittaa Tavastian -klubin lisäksi Jeesus valloittaa Rytmikorjaamon –ilta Seinäjoella ja JumalAuta -katuklubi Lahdessa. Rukousverkosto on kasvanut pienimuotoisesta toiminnasta suureksi – Tällä hetkellä siinä on mukana jo 150 eri puolilla Suomea asuvaa taiteilijaa. Siihen kuuluu ihmisiä eri kirkkokunnista ja seurakunnista ja myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole vielä minkään seurakunnan jäseniä. Jukka Leppilampi on aloittanut hiljattain myös kansainvälisesti toimivan rukousverkoston koordinoimisen.

– Rukous on tapa elää – yhteisöllisyyttä rukoillen. Meillä ei ole mitään vietävää, jos ei meillä ole yhteisöllisyyttä. Minun näkyni on – puhun aina Pyhästä Jerusalemista – että me rakennamme taivaan kulttuuria jo täällä maan päällä. ”Tapahtukoon sinun tahtosi niin taivaassa kuin myös maan päällä”. Se on se sama kulttuuri, joka rakentuu.

”Me elämme näin – Jos tässä on jotain kiinnostavaa, niin tulkaa”

Idea tulevista Rukouksen syli -illoista alkoi kehittymään, kun Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta tarjosi tilat Vanhasta kirkosta käyttöön viideksi elokuiseksi torstai-illaksi. Illat alkavat 3.8. alkaen aina kello 18 artistien performanssilla Vanhan kirkon puistossa. Jukka Leppilammen mukaan luvassa voi olla kaikkea maan ja taivaan väliltä – kuten tanssia tai saksofoninsoittoa. Muusikko kertoo, että tarkoitus on kohdata ihmisiä sellaisina kuin he ovat ja siellä missä he ovat. Ihmiset voivat performanssin yhteydessä esittää rukousaiheita vietäväksi kirkkoon myöhempää rukousta varten.

– Me emme ole metsästämässä ihmisiä kirkkoon, vaan me elämme näin. Jos tässä on jotain, mikä kiinnostaa ja vetää, niin tulkaa. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin levittäytyä kaikkialle, missä me olemme, omalla identiteetillämme.

Iltojen ohjelma jatkuu Vanhassa kirkossa instrumentaalimusiikilla, lauluilla ja runoilla vajaan tunnin ajan. Sen jälkeen siirrytään liturgiseen osioon, joka koostuu psalmiteksteistä ja rukouksesta. Ihmisillä on mahdollisuus sytyttää tuohus ja kirjoittaa rukousaiheita esirukousta varten. Ohjelmaan kuuluu myös ’ted talk’ -tyylinen lyhyehkö puhe, joka voi myös olla taide-esitys. Illat huipentuvat yhteiseen ehtoolliseen.

– Yhteys on ateriointia. Kaikilla on joku lahja tuotavana ja se on ateriointia. Siinä on tarjolla erilaisia taiteen lajeja. Sillä tavalla myös kirkko tilana on sitä aterioimista ja kohtaamista, Leppilampi lausuu.

Muusikko toivoo, että kirkkotilasta voisi muotoutua yhteinen olohuone. Mukana toteuttamassa iltoja on Vanhan kirkon pappeja ja useita vapaaehtoisia. Liturgiasta vastaa Pekka Yrjänä Hiltunen. Esiintyjistä Leppilampi mainitsee esimerkkeinä Marzi Nymanin, Ritva Oksasen, Olli Vuolan, Pirjo Ståhlen, Junnu Aaltosen ja Joonatan Raution.

Jukka Leppilampea voi kuulla Vanhan kirkon iltojen lisäksi vaikkapa marraskuussa alkavalla kiertueella, jossa ovat mukana hänen lisäkseen Marzi Nyman, Tove Leppilampi ja Maria Ylipää. Leppilampi paljastaa, että uusia kappaleita syntyy kaiken aikaa. Hän sanoo keskittyvänsä tällä hetkellä tiiviisti sävellystyöhön.

Isän syli -illat toteutetaan Helsingissä Vanhan kirkon puistossa ja Vanhassa kirkossa (os. Lönnrotinkatu 6) torstaisin 3.8. – 31.8. kello 18 alkaen.