Jukka Keskitalo: ”Papin ei tarvitse rukoilla rekisteröidyn parisuhteen puolesta”

 

Kuva: Petri Vähäsarja

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalon mukaan kirkon kanta on edelleen se, että avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto. Keskitalo ei esimerkiksi pidä sopivana, että pappiskandidaatilta tiedusteltaisiin vihkimyskelpoisuutta tutkittaessa, kieltäytyisikö tämä samaa sukupuolta olevien suhteen siunaamisesta.

– Sen sijaan voidaan kysyä onko hän valmis kunnioittamaan jokaisen ihmisen ihmisarvoa, Keskitalo eritteli Perusta-lehden teologisten opintopäivien kyselytunnilla.

Kirkolliskokous hyväksyi marraskuussa rukouksen parisuhteen rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan. Tulos saavutti kirkolliskokouksen enemmistön kannatuksen äänin 30-78.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Kansliapäälliköltä kysyttiin Kauniaisissa, hyväksyikö kirkko samalla homoseksuaalisuuden.

– On selvää, että tästä päätöksestä esitetään hyvin erilaisia tulkintoja. Tämä oli tietysti ennakkoon tiedossa. Edessä oli kapea kultavaa’alla punnittu tie, Keskitalo kuvasi.

Ei kirkollista toimitusta

Keskitalon mukaan kirkko ei päätöksessään hyväksynyt sitä, että rekisteröityä parisuhdetta voitaisiin verrata avioliittoon käsitteenä.

– Vapaamuotoisesta rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja puolesta ei ole tulossa kirkollista toimitusta.  Kysymys oli kirkolliskokouksessa esillä siitä näkökulmasta, miten kirkko voisi suhtautua parisuhteensa rekisteröineisiin ihmisiin. Jokaisella ihmisellä on ihmisarvo, joka ei perustu hänen ominaisuuksiinsa.

– Itse näen velvollisuudekseni kirkastaa tätä päätökseen sisältyvää alkuperäistä merkitystä, Keskitalo totesi.

– Piispoja en kuitenkaan ala asiassa neuvomaan. Ilmaisen vain oman näkemykseni, hän lisäsi.

Teologian tohtori Jukka Keskitalo valittiin kirkkohallituksen kansliapäälliköksi toukokuussa 2010. Hän siirtyi tehtävään Jyväskylän seurakunnan kirkkoherran virasta.

Perusta-lehden teologiset opintopäivät järjestettiin 3.-5.1. Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa.  

 

 
Artikkelibanneri perussanoma