”Juhannuksen tulevaisuutta hyvä pohtia” – helluntailaiset miettivät kesäjuhliensa merkitystä

 

Harmi tai helpotus – helluntaiseurakuntien vastuunkantajien ajatukset omien kesäjuhlien peruuntumisesta jakaantuivat kyselyssä. Kuvituskuvassa vuoden 2015 Juhannuskonferenssin valmistelua. (Jarkko Laamanen)

Nettikonffa oli menestys – katsojia kertyi jopa parikymmentä tuhatta.

Olo on helpottunut siinä mielessä, että on ensimmäinen juhannus 15 vuoteen että sai olla vapaalla. Muuten kyllä kaipaan Juhannuskonferenssia ja Missioteltan sykettä erityisesti, pastori Janne Harjukoski Kaustisten helluntaiseurakunnasta kuvaili tuntojaan.

Ristin Voiton kesäkyselyssä kysyttiin verkossa helluntaiherätyksen työntekijöiltä ja vastuunkanatajilta ajatuksia Juhannuskonferenssin peruuntumisesta, ja tiedusteltiin myös muita kesäsuunnitelmia.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Harmi juttu. Tänä vuonna suunnittelimme usean vuoden jälkeen konffaan menoa koko perheenä, Janne Kehusmaa kuvailee.

– Onhan tämä harmi. Monelle tapahtuma on varmasti hyvä kohtaamispaikka hengellisesti ja sosiaalisestikin, nimetön vastaaja pohti tapahtuman merkitystä.

Juhannuksena järjestetty Nettikonffa on katsottavissa täältä.

 

 

– Tunne on tyhjä, koska juhannukseen on kuulunut konferenssi, nimellä Kari esiintynyt vastaaja kuvaili.

– Ajatukset ovat ristiriitaisia: toisaalta ajatus juhannuksesta lämmitetyssä mökissä on kiehtova, toisaalta vuoden suurin sosiaalinen ja hengellinen tapahtuma jää väliin, eräs nimetön vastaaja kirjoitti.

– Ei yksi välivuosi suuri menetys ole, mutta enemmän harmi kuin helpotus, toinen nimetön vastaaja luonnehti.

– Fiilis on sekä että. Rahaa säästyy, mutta varmaankin myös suurempi palo tulla ensi kesänä. Helpotus siksi, etten työni puolesta olisi päässyt mukaan, eräs vastaaja kertoi.

– No ei tämä helpotus ole, eräs vastaaja kuvaili.

– Huolestuttaa myös IK-opiston talous. Omalta kohdalta ei tarvitse miettiä lähtemistä: vaimo ei tykkää olla niin isossa tapahtumassa. Konffan ajankohdan siirtämistä voisi harkita.

 

”Iso ponnistus kahdelle tuhannelle talkoolaiselle”

Toisille vastaajista Juhannuskonferenssin peruuntuminen oli selkeästi helpottava asia.

– On helpotus. Saa viettää juhannusta niin kuin tahtoo, eräs vastaaja puuskahti.

– Konferenssi on käsittämättömän iso ponnistus vajaalle kahdelle tuhannelle talkoolaiselle, ja ehkä tämä on nyt otollinen hetki pohtia kesäjuhliemme tulevaisuutta. Nyt sitä on määritellyt pitkälti sen sijoittuminen IK-opistolle, toinen vastaaja kirjoitti.

– Juhannuskonferenssi peruuntuminen ei ole minulle suuri harmitus, toinen vastaaja sanoi.

– Olen ollut konffassa jo niin monena juhannuksena, että ei tämä minua haittaa. Kiva tehdä jotain muuta tällä kertaa, Niilo Närhi Keravalta määritteli.

– Harmittaa, mutta ymmärrän kyllä syyt ja pidän perumispäätöstä oikena, eräs vastaaja kirjoitti.

Juhannuskonferenssi aiottiin ensin siirtää elokuun toiselle viikolle. Sittemmin se päätettiin jättää kokonaan pitämättä tänä vuonna.

 

Vastaajat kertoivat etukäteissuunnitelmiaan juhannukselle.

Monilla edessä oli kyselyhetkellä viikonloppu vanhastaan tutussa kesänviettopaikassa, omalla mökillä.

– Aion mökkeillä ja seurata nettikonffaa, eräs vastaaja kiteytti.

– Hyvin perhekeskeinen juhannus – sellaista ei ole vielä koskaan kokeiltukaan, toinen kertoi.

– Säistä riippuen, olen joko kotona konferenssia katsellen, tai ulkona lasten kanssa leikkien, eräs vastaaja kirjoitti.

 

Monissa vastauksissa toistui perheen ja nettikonffan yhdistelmä. Juhannuksen päivinä IK-opisto toteutti yhdessä Avainmedian ja seurakuntien kanssa nettikokonaisuuden, jossa oli haastatteluja ja live- sekä nauhoitettuja kokouksia vuosien varrelta.

– Katselen nettikonfaa. Jos säät suosivat, veneilen. Lastenlasten kanssa vietämme aikaa rannalla, toinen vastaaja kertoi.

Nettikonffaa seurattiin lopulta kaikkiaan 12500 laitteella. Jos jokaista ruutua katsoi noin kaksi ihmistä, verkkotapahtuman osallistuja- tai seuraajamäärä kohosi pariinkymmeneen tuhanteen.

Juhannuksen Nettikonffa katsottavissa taltioina täältä.