Juha Tapio: ”Puolisoni on elämässäni ankkuri”

 

– Menestys on mahdollistanut sen, että saa edelleen tehdä sitä mitä rakastaa, sanoo stadionkonserttia valmisteleva Juha Tapio.

Uransa suurimpaan konserttiin valmistutuva Juha Tapio paljasti Radio Deille, mikä on pitänyt miehen jalat maan pinnalla supersuosion keskellä.

Juha Tapio on esiintyjänä ja lauluntekijänä ulosmitannut lähes kaiken menestyksen, mikä Suomen rajojen sisällä on mahdollista. Ainoastaan stadionkonsertti on yhä kokematta.

Eilen artisti julkisti ison uutisen. Jo pari vuotta keikkataukoa pitänyt Juha Tapio esiintyy ensi vuonna uransa ensimmäisessä stadionkonsertissa. Suurkonsertti järjestetään Tampereen Ratinan stadionilla 6. elokuuta 2022.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

– Maailma näyttää nyt siltä, että tästä pandemiasta ollaan nyt pääsemässä, ja tiedän, että meillä on ensi kesän loppupuolella jo täysi vapaus olla yhdessä ja kokoontua. Siitä tulee valon, ilon ja yhteyden juhla, kaavaili Juha Tapio Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä tänään keskiviikkona.

Suurin saavutus ei liity uraan

Huikeasta menestyksestään huolimatta suosikkiartisti ei nosta stadionkonserttia tai platinalevyjä suurimmaksi saavutuksekseen. Se löytyy lähempää.

­– Pari viikkoa sitten juhlin puolisoni kanssa hopeahääpäivää.

Yksityiselämästään yleensä vaitonainen laulaja-lauluntekijä Juha Tapio, 47, julkaisi hopeahääpäivän kunniaksi Facebook-seinällään hääkuvansa.

Jo neljännesvuosisadan kestänyt avioliitto on Juha Tapion arvoasteikossa ollut paitsi hänen merkittävin saavutuksensa, myös tae sille, että menestys ja maine eivät ole päässeet sotkemaan päätä.

–  Puolisoni on monella tapaa elämässäni ankkuri, hän kiittelee Raija-vaimoaan.

Nuorena solmittu suhde on kantanut myös läpi perhe-elämän ja ruuhkavuosien. Pari on ollut yhdessä yli kolmekymmentä vuotta, he alkoivat seurustella Juhan ollessa 16-vuotias.

– 25 vuotta avioliittoa vaikuttaa lukemana isolta, mutta se ei tunnu siltä. Ehkä se kertoo siitä, että sitä on viihtynyt toisen kanssa.

Sapattivuosien juhlahetket löytyivät arjesta

Juha Tapio oli päättänyt jo hyvissä ajoin ennen edellisen vuoden loppua, että vuonna 2020 hän ei tekisi yhtään keikkaa. Tauko ei olisi voinut osua parempaan aikaan. Keikkatauon ensimmäisinä kuukausina maailmalla puhkesi koronapandemia.

– Keikkatauko on ollut ainoa urasuunnitelma, jonka olen koskaan tehnyt, tuumi laulaja Radio Deissä hämmästellen samaan hengenvetoon, miten moni kollega joutui tauolle vastoin suunnitelmiaan.

Juha Tapion konsertoi edellisen kerran isosti Helsingin Hartwall Areenalla marraskuussa 2019. Sapattikuukausina on syntynyt uusia lauluja, mutta valtaosan ajasta hän on käyttänyt aikuistumisen kynnyksellä olevien poikiensa, Mikaelin ja Aleksin, kanssa.

– Maan kiertäjä on saanut nyt kokea arjen juhlahetkiä enemmän kuin aikaisemmin.

”Tunnen itseni yhä 19-vuotiaaksi.”

Poikiensa seurassa laulaja kertoo yhtä tuntevansa itsensä heidän kaltaisekseen.

– Lapset jo osittain ovat lentäneet pesästä, siitä ajankulun huomaa. Tunnen itseni yhä 19-vuotiaaksi. En huomaa sisäisessä olemuksessani eroa siihen poikaan, joka aikoinaan otti kitaran niskaan ja lähti sillä valloittamaan maailmaa. Ihan samat tuntemukset tässä ovat.

– Monilla esiintyjillä on selkeä esiintyjäminä ja arkiminä, jotka he haluavat pitää erillään, etteivät roolit menisi sekaisin ja pää kesäisi. Minulla on aina ollut sellainen ajatus, että pääni kestää helpommin, kun olen sama kaveri lavalla ja kotona.

Juha Tapio on ottanut tavoitteekseen pitää perherutiineista mahdollisimman tarkasti kiinni myös kiertueiden aikana.

– Vaikka keikkailuun liittyy poissaoloa, epäsäännöllisyyttä ja matkustamista, niin kyllähän tässä maassa monessa muussakin perheessä tehdään vuorotöitä. Samalla tavalla siinä perheen arki rullaa, olipa vuorotyö sitten keikkailua, myymistä tai kolmivuorotyötä jossain.

Uusi albumi ensi vuonna

Juha TapioRadio Dein haastattelussa Juha Tapio paljasti työstävänsä tulevan talven aikana albumia, jonka on määrä ilmestyä ensi vuonna.

– Lauluja on nyt tosi paljon pöytälaatikossa. On mahtavaa, kun voi miettiä, millaisen kokonaisuuden niistä haluaa, ja mitkä laulut levylle päätyvät.

Ensimmäinen lohkaisu uudesta tuonannosta julkaistiin pari viikkoa sitten, kun Valitsin sut -single ilmestyi.

– Koko toteutus, teksti ja sävellys syntyivät yhtenä iltapäivänä – kaikki yhtä aikaa. Se oli läjässä muutamassa tunnissa, mikä ei ole minulle tavallista.

Poikkeuksellista laulussa on sekin, että Juha Tapio ei kirjoittanut kappaletta yksin vaan teki sen yhteistyössä kahden nuoren lauluntekijän, Aleksanteri Hakaniemen ja Rafael Elivuon, kanssa.

– Olen vuodet puurtanut yksin ja väsäillyt työhuoneella. Nyt muillakin kollegoilla sattuneesta syystä on ollut aikaa, joten olen tehnyt biisejä myös kimpassa muiden kanssa.

Maestro Tapion mukaan yhteistyö nuoren polven muusikoiden kanssa sujui jouheasti.

– Nuoria miehiä jopa vähän jännitti, mutta he olivat valmistautuneet hyvin.

Kuuntele Juha Tapion haastattelu [Radio Dei 29.9.2021]