Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

JSN:n Risto Uimonen: Kristitty poliitikko erityisasemassa suhteessa julkisuuteen

 

– Kankaanniemiä on käsitelty mediassa maltillisemmin kuin eroamaan joutunutta Ilkka Kanervaa. Suunta vaikuttaa järkevältä

KUUNTELE KLIPPI. Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen pitää julkisesti kristittyinä esiintyviä poliitikkoja erityistapauksina lehdistön näkökulmasta. Uimonen rinnastaa julkiuskovaiset poliitikot pappeihin, joilta ihmiset odottavat korkeaa moraalia myös tekojen tasolla. Uimonen otti kantaa median ja kristityiksi tunnustautuvien poliitikkojen suhteeseen Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona. Hän oli studiossa arvioimassa Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemen seksiviesteistä noussutta mediakohua.

Kokenut politiikan toimittaja, Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana viimeiset viisi vuotta toiminut Risto Uimonen sai Radio Dein suorassa lähetyksessä vastattavakseen kysymyksen, onko kristitty poliitikko nykymediassa eri asemassa kuin ei-kristitty.

– Siinä mielessä kyllä, jos ihminen on kristityksi julkisesti tunnustautuva ja sillä vielä poliittisesti ratsastava. Kankaanniemihän on näin tehnyt, koska hän on ollut Kristillisen liiton kansanedustaja ja puheenjohtaja. Siellä uskonto ja moraali ovat keskeisesti pinnalla. Hän on silloin minun mielestäni eri asemassa. Aivan samalla tavoin voi sanoa, että papit ovat.

KRS Krito 10.-23.6.

Risto Uimonen muistutti, että länsimaisen lehdistöperinteen mukaisesti julkisuuden henkilöiden yksityisyyden suoja on Suomessa vähäinen, kun taas yksityisen ihmisen yksityisyyden suoja on korkea.

– Kenestä tahansa ei tällaista voisi kertoa, Uimonen viittasi mediassa esillä olleisiin kansanedustaja Toimi Kankaanniemen seksuaalisia ehdotuksia sisältäneisiin Facebook-viesteihin, joista osa vuoti mediaan Kankaanniemeltä viestejä saaneiden naisten välittäminä.

Pirjo Wesaniemi: ”Yksityisasioita ja niistä kirjoittaminen on vastenmielistä”

Uimosen kanssa Radio Dein studiossa debatoinut Askel-lehden päätoimittaja Pirjo Wesaniemi ilmoitti kantanaan, ettei hän olisi julkaissut Kankaanniemeä käsittelevää seksiviestiuutista.

– Nämä ovat selkeästi yksityisasioita ja niistä kirjoittaminen on vastenmielistä, samoin jonkun ihmisen seksuaalielämästä puhuminen. Se on vähän kuin menisi vessaan, joka on jäänyt lukitsematta. Se on yksityisasia mitä suurimmassa määrin, Wesaniemi vertasi.

– Ihmistä pitää puolustaa. Olemme kristillinen aikakauslehti, joka mieluummin rakentaa kuin repii.

Wesaniemi oli Uimosen kanssa eri mieltä myös siitä, että kristityiksi avoimesti tunnustautuvia poliitikkoja tulisi julkisuudessa käsitellä eri kriteerein kuin vaikkapa ateisteja tai agnostikkoja.

– Kukaan ei uskalla tunnustautua kristityksi, jos asetat noin korkeita moraalisia kriteereitä. Kaikki me olemme jollain lailla ”huonoja”. Mutta ei kukaan ole toistaan huonompi ihminen, vaan toinen on heikompi toista. Kyllä kristityt tekevät ihan samanlaisia asioita, vastasi Wesaniemi Uimoselle runoilija Eino Leinon tekstiä mukaillen.

Risto Uimosen ja Pirjo Wesaniemen keskustelu Viikon debatin ohjelma-arkistossa

Lue myös: Kankaanniemi: ”Tein raskaita virheitä. Tunnustan. Kadun.”

Kuuntele, mikä on poliitikkojen imagoja tutkineen Risto Uimosen arvio siitä, onko kansanedustaja Toimi Kankaanniemellä mahdollisuuksia palauttaa uraansa entiselleen [2 min, toimittajana Kai Kortelainen]:

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)