Joululaulujen laulaminen johti pidätyksiin Intiassa

 

Kuva: World Watch Monitor

Intian hallitus on säätänyt vähemmistöuskontoja syrjiviä lakeja ja tehnyt iskuja kirkkoihin sen jälkeen kun hindunationalistinen puolue tuli valtaan vuonna 2014.

Pidätysten jälkeen Intian katolinen kirkko vetosi lausunnossaan maan poliittisiin päättäjiin, että he palauttaisivat rauhan ja järjestyksen. 

Kuusi joululaulujen laulajaa pidätettiin Intiassa sen jälkeen kun heitä syytettiin yrityksestä käännyttää ihmisiä kristinuskoon. Joululauluja laulaneet katoliset pappisseminaarilaiset sekä seminaarin professori vakuuttivat, että he olivat vain laulamassa ihmisille, mikä on ollut joulunalusajan perinteenä osavaltiossa jo 30 vuoden ajan. Kuitenkin hindu-uskontoa harjoittava mies väitti, että he olivat käskeneet häntä ”palvomaan Jeesusta Kristusta” ja tarjonneet hänelle rahaa, jotta hän kääntyisi kristinuskoon.

Jalohaukat vko 3 SMy

Ensin pidätettiin joululauluja laulanut 30 henkilöstä koostunut ryhmä, johon kuului myös kaksi pappia. Myöhemmin pidätettiin myös kahdeksan pappia, jotka menivät auttamaan ryhmää. Lisäksi joululauluja laulaneiden opiskelijoiden auto sytytettiin palamaan.

Tapaus sattui Intian keskiosissa sijaitsevassa Madhya Pradeshin osavaltiossa, jolla on käytössään maan ankarimpia ”kääntymyksen vastaisia” lakeja. Ne ovat olemassa näennäisesti sen vuoksi, ettei ihmisiä voitaisi käännyttää toiseen uskontoon vastoin heidän tahtoaan, mutta käytännössä niitä käytetään estämään hinduja kääntymästä vähemmistöuskontoihin.

Intiassa on ollut vallassa hindunationalistinen hallitus siitä asti kun pääministeri Narenda Modi valittiin virkaansa toukokuussa 2014. Tämän jälkeen kristityt ja muiden uskonnollisten vähemmistöjen edustajat ovat valittaneet, että heidän kirkkoihinsa on tehty aiempaa enemmän iskuja ja lisäksi on säädetty heidän uskontoaan syrjiviä lakeja.

Pääministeri Modi ilmaisi hiljattain ”järkytyksensä” siitä kritiikistä, jonka häneen kohdisti arkkipiispa Thomas Macwan, joka valitteli ihmisoikeusloukkauksia ja nationalismin lisääntymistä. Tuore pääkirjoitus hindunationalistisessa lehdistötiedotteessa julisti: ”Intia ei ole kristittyjä eikä muita vähemmistöuskontoja varten. Niillä on omat maansa.”

Kuitenkin Alphons Kannanthanam – hindunationalistisen  puolueen jäsen ja ensimmäinen kristitty Modin hallituksessa – väitti  aiemmin syksyllä, että kristityt ovat ”turvassa” Modin hallinnon alaisuudessa.

Intian katolinen kirkko julkisti pidätysten jälkeen lausunnon. Sen mukaan ”on vastenmielistä ja kauhistuttavaa, että pappisseminaarilaiset pidättäneet poliisit seisoivat avuttomina sillä aikaa kun pidätettyjä solvattiin. Tällaista poliisin virkatehtävän väärinkäyttöä ja lain ja järjestyksen rikkomista ei voi hyväksyä demokratiassa ja sivistyneessä yhteiskunnassa. Olemme surullisia ja tuskissamme siitä, että rakastamamme maa saa huonon maineen sellaisten gangsterien tekojen vuoksi, jotka ottavat lain omiin käsiinsä”.

Lausunto vetoaa Intian poliittisiin päättäjiin, että he palauttaisivat lain ja järjestyksen ja rankaisisivat ankarasti niitä, jotka halventavat yrityksiä edistää maan rauhaa ja kehitystä.

Lähde: World Watch Monitor