Kristilliset viikkolehdet uudistuvat – tavoitteena levikinlaskun pysäyttäminen

 

Kotimaa-lehti uudistui marras-joulukuun vaihteessa. Pääkaupunkiseudun seurakuntien lehdet yhdistyivät vuosi sitten joka toinen viikko ilmestyväksi Kirkko ja kaupunki -lehdeksi. Vuoden 2018 alusta Sanansaattaja-lehti kokee muodonmuutoksen.

Kristilliset viikkolehdet ovat viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana menettäneet levikkejään tasaisesti. Monilla kristillisillä lehdillä levikki on enää nelinumeroinen luku. Levikin tasainen putoaminen on ollut painettujen lehtien osana jo pidempään. Erityisen voimakkaasti levikkiään ovat menettäneet sanomalehdet, joiden lukijoista osa on siirtynyt lukemaan lehden digiversiota.

Yksi keino saada levikin putoaminen pysähtymään on uudistaa lehteä. Pääkaupunkiseudun seurakuntien lehdet yhdistyivät vuoden 2017 alusta yhdeksi tabloidiksi, joka sai nimekseen Kirkko ja kaupunki ja päätoimittajakseen Jaakko Heinimäen. Seurakuntalehdet olivat jo vähentäneet ilmestymiskertoja puoleen aikaisemmasta ennen yhdistymistä. Kirkko ja kaupunki ilmestyy joka toinen viikko. Poikkeuksena useimpiin muihin kristillisiin lehtiin, Kirkko ja kaupunki -lehdellä on isot resurssit käytettävissään. Paperilehteä ja verkkolehteä tehdään noin 20 toimittajan voimin.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Ilmestymiskertoja aikoo harventaa myös Sanansaattaja-lehti, joka on yksi Suomen vanhimmista kristillisistä viikkolehdistä. Se perustettiin vuonna 1876. Sanansaattaja-lehti käy läpi ison remontin ja ilmestyy kokonaan uudessa formaatissa vuoden 2018 alusta. Sanomalehti-formaatista luovutaan ja jatkossa lehti ilmestyy 32-sivuisena aikakauslehtenä. Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen lehti Sanansaattaja on hakenut uudistukseensa pontta lukijatutkimuksista.

Kotimaa-konsernin julkaisema viikkolehti Kotimaa ilmestyi uudistuneena 30.11. Uudistunut koko on leikattu tabloidi, hieman aikaisempaa pienempi. Päätoimittaja Mari Teinilän mukaan keväällä aloitetun uudistustyön pohjana on ollut muun muassa laaja lukijatutkimus. Teinilä luonnehtii uudistunutta lehteä entistä rohkeammin seurakuntia ja kirkkoa käsitteleväksi erikoislehdeksi.

Kotimaa-lehti on niitä harvoja kristillisiä viikkolehtiä, jotka osallistuvat viralliseen lukijatutkimukseen ja tarkistuttavat levikkinsä säännöllisesti. Tosin Kotimaa-lehden viimeisin levikintarkastus on vuodelta 2013, jolloin sen levikki oli 29 508. Mediakortin mukaan lehden lukijamäärä on 70 000. Todennäköisesti levikki on pudonnut melko paljonkin vuodesta 2013. Vastaavasti digilehti on kasvattanut suosiotaan.