Joukko yhdysvaltalaisia professoreita ja ihmisoikeuksien puolustajia vaatii pakotteita valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista vastaan

 

Kuvakaappaus Real Clear Politics -verkkosivulta.

Kymmenen yhdysvaltalaista professoria ja ihmisoikeuksien puolustajaa on lähettänyt kirjeen USA:n kansainväliselle uskonnonvapauskomissiolle.

Pohjoisamerikkalaisella Real Clear Politics -alustalla julkaistiin 28. toukokuuta USA:n kansainväliselle uskonnonvapauskomissiolle (USCIRF) osoitettu kirje, jossa puolustetaan kansanedustaja Päivi Räsästä ja Juhana Pohjolaa ja syytetään Suomen valtakunnan syyttäjä Raija Toiviaista vakavista ihmisoikeusrikkomuksista. Kirjeen on allekirjoittanut kymmenen arvovaltaista professoria ja ihmisoikeuksien puolustajaa. Professorit ovat Yhdysvaltain tunnetuimmista ja arvostetuimmista yliopistoista.

Kirjeessä todetaan, että asettaessaan Räsäsen ja Pohjolan rikossyytteeseen Suomen valtakunnansyyttäjä pakottaa suomalaiset papit ja maallikkouskovat valitsemaan vankilan ja oman uskontonsa opetusten hylkäämisen välillä. Kirjeen mukaan syytteet lainsäätäjää ja tulevaa Luthersäätiön piispaa kohtaan antavat myös selvän viestin kaikille suomalaisille, jotka haluavat pitää kiinni perinteisistä juutalaisuuden, kristinuskon, islamin ja monien muiden uskontojen  avioliittoa ja seksuaalimoraalia koskevista kysymyksistä. Kukaan ei ole turvassa valtion ahdistelulta ilmaistessaan moraalisia tai uskonnollisia näkemyksiään.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Kirjeessään allekirjoittajat vaativat, että Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin käynnistää toimet Section 7031(c) pohjalta, jolla evätään Suomen valtakunnansyyttäjän ja hänen perheenjäsenten pääsy USA:han. Edelleen kirjoittajat vaativat lakiin (global Magnitsky Act) ja presidentin määräykseen (Executive Order 13818) vedoten, että Yhdysvaltain valtionvarainministeri Janet Yellen asettaisi taloudellisia pakotteita Suomen valtakunnansyyttäjää ja jokaista hänen alaisuudessaan toimivaa valtionsyyttäjää, joka avustaa valtakunnansyyttäjää Päivi Räsäseen ja Juhana Pohjolaan kohdistuvassa vainoamisessa.