John Kleinig: ”Pandemian aikana Jumala näyttää, miten maallinen onnellisuus eroaa taivaallisesta ilosta”

 

Perusta-lehden Teologisilla opintopäivillä luennoiva teologian tohtori John Kleinig sanoo, että kristityt voivat olla iloisia myös silloin, kun he ovat murheellisia.

Perusta-lehden teologiset opintopäivät alkavat maanantaina. Tapahtuman pääluennoitsija on australialainen John Kleinig, joka käsittelee esityksissään kristityn iloa eri näkökulmista. Kleinig kiteyttää, että todellinen ilo voidaan löytää ainoastaan Jeesuksessa.

– Jeesus ja ilo kuuluvat aina yhteen. Se on pelastuksen iloa. Ilo on Hengen hedelmä, ja siksi se kasvaa kristityssä niin kuin hedelmä kasvaa puussa.

SRO-ARK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

– Jeesukseen uskovat ihmiset ovat hänen kanssaan Jumalan edessä ja iloitsevat Jumalan hyväksynnästä ja rakkaudesta yhdessä enkelien ja kaikkien pyhien kanssa. Myös Isä Jumala iloitsee uskovista ihmisistä lapsinaan samalla lailla kuin hän iloitsee Pojastaan Jeesuksesta. Ja Jeesus iloitsee häneen uskovista niin kuin sulhanen iloitsee morsiamesta, Kleinig vertailee.

Kristityn ilo eroaa siitä, millaiseksi ilo arkielämässä mielletään.

– Maailman antama ilo riippuu tunteista ja onnellisuudesta. Koska se perustuu tunteisiimme, se tulee ja menee. Se katoaa, kun jokin menee pieleen tai olemme surullisia.

– Sen sijaan ilo Herrassa pysyy ikuisesti. Se ei riipu tunteistamme, vaan se on perustavampi asia. Se on olemassa myös kärsimyksen aikana. Siksi olemme usein salatulla tavalla iloisimpia silloin, kun olemme surullisia – kuten esimerkiksi pitkäperjantaina tai kristityn ihmisen hautajaisissa. Niin kuin Paavali sanoo jakeessa 2. Kor. 6:10 ”murheellisia mutta aina iloisia”, Kleinig siteeraa.

Hänen mukaansa koronapandemia on ollut oppitunti taivaallisesta ilosta.

– Pandemian kautta Jumala on ottanut meiltä pois maallisia asioita lisätäkseen taivaallista iloamme jo maan päällä.

– Hän näyttää meille nyt, miten taivaallinen ilo eroaa siitä onnellisuudesta, jota jahtaamme tässä maailmassa. Hän näyttää miten vähän se ilo antaa, vaikka se lupaa paljon. Ihmisten välisen fyysisen kontaktin puuttuminen lisää kaipuutamme ja arvostustamme pyhää messua kohtaan, koska siinä saamme kohdata fyysisesti sekä toisemme että Jeesuksen Kristuksen.

Jos iloa ei löydy taivaasta eikä maasta, asian kanssa kannattaa Kleinigin mukaan kääntyä Jumalan puoleen.

– Samalla tavalla kuin löydän avioliitossani ilon keskittymällä vaimooni ja viettämällä aikaa hänen kanssaan, iloitsen Jumalan läsnäolossa viettämällä aikaa hänen kanssaan rukouksessa.

– Kiitän häntä kaikesta hyvästä, jota hän on minulle antanut ja pyydän häneltä sitä, mitä olen vailla. Koska ilo on Hengen hedelmä, pyydän Jumalaa antamaan minulle Pyhän Henkensä, lupauksensa mukaisesti.

Koronatilanteen vuoksi Teologiset opintopäivät järjestetään 3.-5.1.2022 kokonaan etätapahtumana. Tapahtuman teema on ”Kristinusko on parasta”. Kleinigin lisäksi tapahtumassa luennoivat muiden muassa historioitsija Teemu Keskisarja, piispa Jari Jolkkonen, professori Antti Laato sekä väitöskirjatutkija Soili Haverinen.

Teologiset opintopäivät on tarkoitettu paitsi teologeille myös kaikille muille aihepiiristä kiinnostuneille.

Ohjelma, ilmoittautumisohjeet ja kaikki muu informaatio löytyy täältä

 
SRO neliöb 27.5.-21.8.MJa