”Israelissa yhä enemmän avoimuutta evankeliumille”

 

– Yhä useammat israelilaiset tulevat kosketetuiksi niiden Jeesukseen uskovien elämästä, jotka eri yhteiskunnan osa-alueilla elävät esimerkillistä elämää, Victor Kalisher toteaa. Kuva: Victor Kalisherin arkisto

Israelin Pipliaseuran toiminnanjohtaja kiittää suomalaisuskovia näiden solidaarisuudesta Israelia ja juutalaista kansaa kohtaan. – Se, että juutalainen uskoo Jeesukseen, on mitä luonnollisinta, hän toteaa.

Vaikka monet Israelin juutalaiset ajattelevat yhä, että antisemitismi alkoi kristillisistä kirkoista, maa on Jeesusta ja Jeesukseen uskovia kohtaan avoimempi kuin ennen, Israelin Pipliaseuran toiminnanjohtaja Victor Kalisher kertoo.

– Noin kuukausi sitten eräs nainen tuli luoksemme. Kun luin hänelle Jeesuksesta Jesajan kirjan 53. luvusta, hän alkoi itkeä ja sanoi, että aivan kuin jokin verho olisi pudonnut hänen silmiensä edestä. Aivan äskettäin luoksemme tuli puolestaan eräs mies, joka kertoi, että hän oli löytänyt totuuden Jeesuksesta Messiaana. Tällaisia tilanteita tulee vastaan siellä täällä, hitaasti mutta varmasti.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Eräs nuori mies tuli kirjakauppaamme kysymään kirjaa kristillisestä seurakunnasta. Hänellä oli ortodoksijuutalaisen asu päällä. Sanoin hänelle, että hän ei näytä sellaiselta, joka olisi kiinnostunut kristinuskosta. Hän vastasi uskovansa Jeesukseen ja sanoi, ettei hän ole ainoa messiaaninen uskova ortodoksijuutalaisessa koulussaan.

Kalisher vierailee parhaillaan Suomessa ja toimii pääpuhujana 3.–5. helmikuuta Kauhajoen helluntaiseurakunnassa järjestettävässä Israel-konferenssissa.

Messiaaniset sillanrakentajina

Nykyään messiaanisia seurakuntia on pelkästään Jerusalemissa 30–40. Koko Israelissa seurakuntia ja kotiryhmiä on noin 120–150 ja messiaanisia juutalaisia arviolta 15 000–20 000.

– Heitä on luultavasti enemmänkin, koska kaikki eivät käy seurakunnissa, Victor Kalisher toteaa.

Moni Jeesuksen seuraajaksi lähtenyt juutalainen pitää uuden uskonsa yhä yksityisasiana perheen, työtovereiden ja uskonnollisen yhteisön tiukan kontrollin takia. Silti niitäkin löytyy, jotka ovat valmiita maksamaan hinnan.

– Eräs nuorukainen tuli seurakuntaamme ja sanoi: ”Olen tutkinut profetioita Messiaasta. Uskon, että Jeesus täyttää ne. Kuinka voin aloittaa uuden elämän?” Kaksi viikkoa myöhemmin hän tuli Pipliaseuralle ja kertoi, että hän oli uskonsa vuoksi menettänyt niin työnsä kuin perheensäkin.

Kalisherin mukaan syitä jännitteiden olemassaoloon löytyy myös tunnustavista kristityistä. Kirkot eivät ole historiansa aikana osanneet esitellä Jeesusta juutalaisille oikealla tavalla.

– Kristittyjen juutalaisille esittämä kuva Jumalasta on ollut tuomitseva ja syyttävä eikä armollinen. Tällä tavalla kirkot ovat eristäneet itsensä juutalaisesta identiteetistä, juurista ja juutalaisesta kansasta.

Nyt messiaaniset juutalaiset ovat silta juutalaisten ja kristittyjen välillä, toiminnanjohtaja uskoo.

– Meidän täytyy rakentaa uusi polku tuhoutuneen tilalle. Haluamme käyttää itsestämme nimeä messiaaninen juutalainen, koska haluamme välittää sanomaa siitä, että ihminen voi yhtä aikaa olla juutalainen ja uskoa Jeesukseen.

Kalisherille juutalaisuus on kuulumista ihmisryhmään. Se, että juutalainen uskoo Jeesukseen, on hänen mielestään mitä luonnollisinta.

– Juutalaisen uskon ydin on messiasodotuksessa. Ilman tätä näkökulmaa heidän uskonsa jää vain inhimilliseksi traditioksi. Haasteemme on avata juutalaisten silmät näkemään, kuka Jeesus on heille ja kuinka sanoma hänestä täyttää heidän messiasodotuksensa.

Terveisiä suomalaisille

Kauhajoen helluntaiseurakunnan ja lähetysjärjestö Fidan organisoima Israel-konferenssi alkaa perjantaina sapattiaterialla ja päättyy sunnuntaina messiaanisen muusikon ja säveltäjän Hillel Tokazierin konserttiin.

Lauantain seminaaripäivässä kuullaan muun muassa ajankohtaisia terveisiä Israelista sekä juutalaisten keskuudessa eri Euroopan maissa tehtävästä evankeliointi- ja avustustyöstä.

Victor Kalisher haluaa kiittää niitä kristittyjä, jotka seisovat Israelin vierellä. Suomen osalta hän toivoo, että aiempien sukupolvien vahva sitoutuminen Israeliin siirtyisi myös nuorille.

– Rukoilen, että kirkot eivät menetä kykyään nähdä niitä asioita, jotka ovat lähellä Jumalan sydäntä, eivätkä jää vain katsomaan sivusta vaan ovat aktiivisia.

– Israelin messiaaninen yhteisö on valmis viemään evankeliumia eteenpäin yhdessä maailmanlaajuisen kristillisen yhteisön kanssa. Me voimme tehdä mahtavaa työtä yhdessä.

 

Lue Victor Kalisherin koko haastattelu viikon 6 Ristin Voitto -lehdessä.

Lisätietoja Kauhajoen Israel-konferenssista täältä.

 

Niina Tuovinen