Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Ihmeiden metsästäjä

 

Kuvateksti: Lari Launonen tapasi Craig Keenerin Oxfordin yliopistolla. KUVA: LARI LAUNONEN

Maailman johtaviin raamatuntutkijoihin lukeutuva Craig Keener uskoo, että nykyaikanakin Jumala herättää ihmisiä kuolleista.

Uuden testamentin tutkija ja professori Craig Keenerillä kesti kauan saada valmiiksi maailman tähän saakka pisin Raamatun kommentaari, neliosainen tutkielma Apostolien teoista. Työn puolivälissä miestä alkoi ärsyttää.

– Lukiessani Apostolien tekoja käsittelevää tutkimusta törmäsin jatkuvasti väitteeseen, etteivät kirjan kertomukset perustu silminnäkijätodistuksiin, koska niissä kuvataan ihmeitä.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Tutkijoiden mielestä ihmekuvaukset tekivät Apostolien tekojen kertomuksista historiallisesti epäuskottavia. Usein taustalla on oletus, ettei sellaista voinut tapahtua alkukirkon aikana, mitä ei tapahdu nykyään.

Keenerin mielestä oletus oli päälaellaan. Hänestä kertomukset nimenomaan olivat uskottavia siksi, että samanlaisia ilmiöitä raportoidaan tänäkin päivänä.

Esimerkiksi vuonna 2006 amerikkalainen Pew Forum -tutkimuskeskus toteutti laajan helluntailais-karismaattisille kristityille suunnatun kyselytutkimuksen kymmenessä maassa Aasiassa, Afrikassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Noin 200 miljoonaa kristittyä väitti kokeneensa itse tai nähneensä jonkin parantumisihmeen.

Keener alkoi kirjoittaa kommentaariinsa lähdeviitettä. Kaksisataa sivua kirjoitettuaan hän arveli, että aihe ansaitsisi omat kannet. Teos kasvoi lopulta kaksiosaiseksi ja 1248-sivuiseksi järkäleeksi.

Tutkijanpää pölkylle

Olemassa olevien tutkimusten lisäksi hän halusi kerätä todistuksia omasta lähipiiristään. Kollegat ja oppilaat kristillisessä yliopistossa uskaltautuivat kertomaan kokemuksistaan. Joidenkin tapausten tueksi löytyi myös lääkärin lausunto.

– Tiesin laittavani tutkijanpääni pölkylle. Päätin ainakin dokumentoida kertomukset mahdollisimman tarkasti.

Osan todistuksista Keener keräsi matkaltaan vaimonsa kotisijoille Kongoon. Hänen anoppinsa kertoi muun muassa tapauksesta, jossa vaimon sisko oli ollut kolme tuntia täysin hengittämättä ja ilman lääkehoitoa, mutta jatkuvan rukouksen jälkeen palannut tajuihinsa.

– Vieläkin ihmeellisempiä ovat lääkärien raportoimat kuolleista heräämiset. Niille on erittäin vaikea löytää luonnollisia selityksiä.

Keener kertoo muun muassa tuntemastaan filippiiniläisnaisesta, joka menehtyi keuhkosyöpään ja julistettiin kuolleeksi. Hän ei ollut kristitty, mutta joukko kristittyjä saapui ruumishuoneelle rukoilemaan hänen puolestaan.

– Nainen heräsi henkiin. Häntä hoitanut lääkäri ei aluksi uskonut, että kyseessä oli sama henkilö.

Craig Keenerin teos ”Miracles: The Credibility of the New Testament Accounts ”(Eerdmans 2011) on ihmeitä täynnä. Keenerin päätavoite on osoittaa, että uskoimmepa ihmeisiin tai emme, evankeliumeissa kuvattujen ilmiöiden kaltaisia tapauksia raportoidaan ympäri maailmaa myös nykypäivänä.

Siksi historiantutkimuksen periaate ”ei nähdä nykyään, ei nähty silloinkaan” ei päde Raamatun kertomuksiin. Nykypäivänä monet skeptisetkin raamatuntutkijat katsovat, että modernit ihmekertomukset tukevat Uuden testamentin kuvausten historiallisuutta.

TEKSTI: LARI LAUNONEN

Lue pidempi juttu Uusi Tie -lehdestä: Craig Keener, ihmeiden metsästäjä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie