”Ideologinen radio” pelotti viranomaisia – 20-vuotias Radio Dei syntyi elämän kriisistä

 

Radio Dei täyttää ensi viikolla 20 vuotta. Helsinkiläisestä paikallisradiosta Suomen ainoaksi valtakunnalliseksi kristilliseksi radioasemaksi kasvaneella kanavalla on 24 taajuutta. Kuuluvuusalueella asuu nyt kolmeneljäsosaa suomalaisista.

– Viranomaisia pelotti antaa lupaa ”ideologiselle radiolle”. Lopulta he suostuivat, koska enemmistö suomalaisista on kristittyjä ja lupasin vaalia kristittyjen yhteyttä, antaa tilaa kaikille ja olla näin siltana seurakuntaan, kuvaa päätoimittaja ja Radio Dein toimitusjohtaja Kirsi Rostamo radioaseman alkuvaiheita.

Viranomaisten karsastama ”ideologisuus” ei syntynyt poliittisista näkemyksistä tai halusta agitoida kansanryhmiä. Taustalla oli henkilökohtainen kriisi ja sitä seurannut elämänmuutos.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

– Olin menettänyt pitkän ihmissuhteen lähestyessäni kolmeakymppiä ja siinä elämän kriisissä löysin Jeesuksen, joka rakasti minut eheäksi. Se antoi elämääni toivoa, josta halusin kertoa myös muille etsijöille.

Radio Dei aloitti toimintansa 3.11.1997 Helsingin taajuudella 89 MHz. Suorassa lähetyksessä radion siunasi edesmennyt evankelista Kalevi Lehtinen.

Lehtistä muisteltiin laajasti eri medioissa alkusyksyllä, jolloin tuli kuluneeksi 30 vuotta amerikkalaisen evankelistan Billy Grahamin vierailusta Helsingin olympiastadionille. Grahamin ja hänen tulkkina toimineen Lehtisen vetämät tilaisuudet kokosivat muutaman päivän aikana stadionille 183.000 ihmistä. Luku vastaa nykyistä Radio Dein viikkokuuntelijamäärää.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin 3. marraskuuta 2017 Helsingin Kulttuuritalolla järjestettävässä syntymäpäiväjuhlassa kristillisen radioaseman merkitystä ja roolia pohtivat Kalevi Lehtisen leski Leena Lehtinen sekä marraskuun alussa Helsingin piispaksi vihittävä Teemu Laajasalo, jolla on oma viikoittainen talk show Radio Deissä. Ohjelmantekijäkaartiin kuuluu myös poptähteyden hengellisen kutsumukseen vaihtanut Jippu, jota kuullaan juhlaillan solistina.

Radion ohella Kulttuuritalolla aiotaan juhlia satavuotiasta Suomea. Se sopii radiokanavalle, joka on ideologisuudestaan huolimatta säilyttänyt riippumattomuutensa suhteessa muihin mediataloihin ja kirkkokuntiin.

– Radio Dei on ainutlaatuinen kristillinen media, sillä kaikki muut ovat tavalla tai toisella sidoksissa johonkin kirkkokuntaan, herätysliikkeeseen tai lähetysjärjestöön. Radio Deissä haluamme palvella koko kristikansaa ja meillä on yhteistyökumppanina yli 80 kristillistä yhteisöä, päätoimittaja Kirsi Rostamo tähdentää.

Radio Dei kuuluu Suomen suurimpien radiokanavien yhteiseen Radiot.fi-palveluun. Nettipalvelussa voi kuunnella kanavia suorana tai käyttää ajansiirtotoimintoa jo lähetettyjen ohjelmien kuunteluun. TNS Kantarin tekemän kyselytutkimuksen mukaan Radio Dei on Suomen tunnetuin kristillinen media. Kanava on tuttu 55 prosentille suomalaisista.

Radio Dein 20-vuotispääjuhla järjestetään Helsingin Kulttuuritalossa perjantaina 3.marraskuuta klo 19. Ovet avoinna klo 17.30 alkaen. Lue lisää

 
Radio Dei Radiot_fi