Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kauniaisissa guljaillaan hengellisesti Itä-Karjalassa

 

Kuvassa Sen tien guljailijat -näytelmän esittäjät.

Kauniaisissa esitetään Naistenpäivien yhteydessä hengellinen teatteriesitys Sen tien guljailijat lauantai-iltana. Guljailu on karjalankieltä ja tarkoittaa kuljeskelua ympäriinsä, matkan varrella mahdollisesti keppostellenkin.

Näytelmässä esiintyvä Anu Mäki-Latvala kertoo, että tekijät ovat poimineet Itä-Karjalaan suuntautuneista vapaaehtoisreissuista mielenkiintoisimmat palat. Siellä toimii suomalaisten perustama pieni seurakunta Sodderin kylässä. Musiikkina kuullaan niin virsiä kuin gospelia.
–          Materiaalista ei todellakaan ole ollut pulaa! Oleellisempaa kuin itse tapahtumat on kuitenkin kaikki se, mitä niiden kautta voi oppia itsestä, muista ihmisistä ja Jumalasta – ja niiden rinnalla taas matkakohde on melko toissijainen seikka, Mäki-Latvala kertoo.

Tarina on matkakertomus, mutta kaikkea muuta kuin perinteinen. Reissu kulkee puheen, musiikin, kuvien ja äänisuunnittelija Sinikka Isoniemen koostamien taustaäänten siivittämänä pieneen Sodderin kylään ja takaisin. Kommelluksitta ei selvitä, ja välillä joutuu kasvokkain omankin kehnoutensa kanssa.
–          Vaan paljon mahtuu matkaan hilpeyttäkin, eikä Herramme armo ja hyvyys riipu tuossakaan matkassa omista saavutuksistamme.
Kymmenen vuoden aikana, jona Anu Mäki-Latvala itse Itä-Karjalan seudulla käynyt, on muutosta tapahtunut paljon.  Nyt esimerkiksi vesi tulee jo moneen taloon sisälle asti ja muutenkin käytetään yleensä kaivovettä, kun vielä kymmenen vuotta sitten moni keitti teensä kylän läpi virtaavan joen ruskeaan veteen. Teitä on paranneltu niin, että parhaimmillaan matka taittuu kolmasosa-ajassa entisestä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Uskoa, taikauskoa ja kansanrunoutta

Kymmenen vuoden aikana, jona Anu Mäki-Latvala itse Itä-Karjalan seudulla käynyt, on muutosta tapahtunut paljon.  Nyt esimerkiksi vesi tulee jo moneen taloon sisälle asti.

Mäki-Latvalan mukaan paikallisten vieraanvaraisuudesta meillä on kyllä paljon opittavaa. Sikäläisten arjessa myös taikausko näkyy edelleen enemmän kuin Suomessa. Kansanrunous elää etenkin vanhemman väen keskuudessa. Mäki-Latvan mieleen tulee karjalaisen Tyynen matkatoivotus, jonka hän sanoo aina lähtiessä: ”Onnea matkalle, onnea vaan, onnettomuutta  ei olenkaan.”
–          Olemme myös saaneet jututtaa vanhuksia, jotka ovat olleet kristittyjä kommunismin aikana – kristinuskon arvostamisen ja uskonnonvapauden tärkeyden muisti taas hetken sen jälkeen.
Venäjän valtion suhtautuminen lähetystyöhön on vaihdellut vuosien varrella, joten esimerkiksi Sodderissa viime vuosien muutosten seurauksena ei saa enää olla suomalaista papin töissä. Onneksi seurakunnan papin tehtävästä vastaa nykyään oman kylän kasvatti.

Anu Mäki-Latvalan lisäksi näytelmässä esiintyvät toiset Karjalan-matkaajat eli Outi Rajala ja Liisa Ojala. Raamattuopiston naistenpäivien ohjelmaan teatteriesitys sisältyy, mutta myös muuhun ohjelmaan osallistumattomien on mahdollista lunastaa lippu näytökseen viiden euron hintaan.  Esitys on lauantaina 28.10 kello 19 Raamattuopistolla, osoitteessa Helsingintie 10 Kauniaisten juna-aseman lähellä.