Parempi aviol. Yläb. 5.-16.6.
Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta vihkii aktivisti Greta Thunbergin kunniatohtoriksi

 

Kuvituskuva: Pixabay

Helsingin yliopiston Promootion riemuvuosi avattiin maanantaina 20.3.2023, jolloin julkistettiin myös yliopiston uudet kunniatohtorit. Yksi heistä on 9.6. kunniatohtoriksi vihittävä Greta Thunberg.

Keväällä vietetään jo sadatta filosofisen tiedekunnan promootiota. Kevät-kesällä juhlitaan myös eläinlääketieteellisen, teologisen ja oikeustieteellisen tiedekunnan promootioita.

Perinteiseen tapaan promootioiden yhteydessä myönnetään kunniatohtorin arvoja yliopiston korkeimpana tunnustuksena. Promootioissa kunniatohtoreiksi vihitään tänä vuonna yhteensä 30 ansioitunutta henkilöä eri puolilta maailmaa, kahdeksan heistä vihkii Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta. Yksi kunniatohtorin arvonimen saajista on 20-vuotias ruotsalainen aktivisti Greta Thunberg.

KRS Krito 10.-23.6.

Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta juhlii tohtoripromootiotaan perjantaina 9.6.2023. Tiedekunnan promootiota vietetetään nyt 44. kertaa, ensimmäisen kerran se tapahtui vuonna 1648.

”Vuonna 2023 uskonnonvapauslain säätämisestä Suomessa on kulunut sata vuotta. Tämän innoittamana teologisen tiedekunnan promootion teemaksi on valittu Vapaus. Teeman piiriin kuuluvat uskonnonvapaus, ihmisoikeudet ja maailman tila, ja nämä aiheet näkyvät ja kuuluvat kunniatohtorivalinnoissa ja promootion eri vaiheissa pidettävissä puheissa”,  kirjoittaa teologisen tiedekunnan promoottori Martti Nissinen promoottorin tervehdyksessä.

Aktivisti Greta Thunbergin vihkiminen teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi on herättänyt jonkin verran kummastusta, eikä vähiten sen vuoksi, että nimenomaan teologinen tiedekunta on kunniatohtorin arvon myöntäjä.

Teologisen tiedekunnan Vanhan testamentin eksegetiikan professori, promoottori Martti Nissinen toteaa Helsingin Sanomissa, ettei teologisessa tiedekunnassa haluttu ajatella vapauden teemaa kapeasti rajoittuen ilmiselvään vapauden ilmentymään eli uskonnonvapauteen.

”Sen sijaan tahdoimme laajentaa näkökulmaa ihmisoikeuksiin ja maapallon tilaan – vapauteen vaikuttaa niiden hyväksi tai vahingoksi”, hän kertoo.

Teologisen tiedekunnan kunniatohtorin arvonimi myönnetään:

Professori Riho Altnurme, Vice Dean for Research, Faculty of Arts and Humanities, Tartu Ülikool

Filosofian maisteri, Maria Immonen, Luterilaisen maailmanliiton (LML) maailmanpalveluosaston johtaja

Professori Mia Lövheim, Professor of the Sociology of Religion, Uppsala universitet

Aktivisti Greta Thunberg

Emerituspiispa Munib Younan, Evangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land

Professori Annabel Brett, co-director of Cambridge Centre for Political Thought, University of Cambridge

Professori emeritus Grace Davie, Professor of Sociology, University of Exeter

Professori Philip Esler, Portland Chair in New Testament Studies in the University of Gloucestershire