Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Harvinaista herkkua

 

Ritva ja Pekka Paunonen

Uuden kristillisen kirjakaupan avaaminen ei ole nyky-Suomessa lainkaan tavallista. Toimialalla on totuttu pikemminkin kuulemaan päinvastaisia uutisia.
Yrittäjä Pekka Paunosen Suola ja Valkeus -kaupan ilmestyminen Mikkelin katukuvaan 29.1. on iloinen uutinen kristillisen kirjan ystäville.

– Soittelin kristillisille kustantajille. Kerroin kirjakauppahankkeesta. Joku onnitteli ja toivotti menestystä melkein liikuttuneena. Taisin piristää monen alalla toimivan päivän, Pekka Paunonen hymähtää.

Paunonen tietää kulkevansa vastavirtaan. Hän ymmärtää ottamansa riskin 12 vuotta kirjakauppatoimintaa harjoittaneena. Ritva ja Pekka Paunosella on Suola ja Valkeus -kauppa Salossa.
– 12 vuotta on sinnitelty. Kahta päätoimista ihmistä kauppa ei ole elättänyt. Toinen meistä on ollut muualla päätyössä. Nyt viimeiset viisi vuotta minä, Paunonen kertoo.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Toinen kauppa

Paunonen kertoo miettineensä vuoden vaihteessa taas kerran, mitä tekisi isona. Hän sai mielestään taivaan pääkonttorista viestin, että nyt on aika perustaa uusi kirjakauppa.
– Viihdyin kirjakaupassa aikanaan asiakkaiden kanssa hyvin. Unelmoin, että joskus tulevaisuudessa pääsisimme tilanteeseen, jossa saisimme molemmat elannon kaupasta.

Pekka Paunonen on kotoisin Mikkelistä, jossa hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa. Hänen äitinsä asuu edelleen siellä. Siteet kotikaupunkiin ovat pysyneet tuoreina. Paunonen muistaa, miten Mikkelissä oli aikanaan kristillinen kirjakauppa.
– Minulla oli taustani vuoksi matala kynnys lähteä Mikkeliin kauppapaikkoja etsimään.

Pekka sai tukea ajatukselleen Ritvalta, joka koki lepoa ja rauhaa sisimmässään hankkeen suhteen. Pekka soitti välittäjälle 3.1. ja sopi tapaamisesta 9.1. Otonkulmasta löytyi ensi yrittämällä avara, valoisa, sopivan muotoinen ja sijainniltaan hyvä liiketila.
– Saamme kirjat mukavasti esille, näyteikkunat toimiviksi ja tilaa on myös erikoiskahvipisteelle.

Valmiita tekoja

Raamatun sanat (Ef. 2:10) ovat muodostuneet Paunoselle elämän johtolauseeksi: Mekin olemme Jumalan tekoa, luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut.

– Olen oppinut Jumalani seurassa, että hän haluaa johdattaa minua arjessa. Asiat eivät tipu sohvalla toimettomana makaavan syliin. Hän haluaa, että kyselen hänen tahtoaan, tartun toimeen ja hän on mukana siinä, mitä teen.

Paunonen tietää, ettei johdatuksen ymmärtäminen ole aina helppoa ja elämässä tapahtuu asioita, jotka paljastuvat siunauksiksi vasta jälkikäteen.
– Aloitimme uuden kaupan nöyrällä mielellä. Meitä paremmat ja lahjakkaammat ovat pitäneet kauppoja menestyksellä vuosikymmeniä ja ovat nyt joutuneet antamaan periksi nykyajan paineissa, Paunonen toteaa.

Kristillisen kirjan ystäville on tulossa toinenkin hyvä uutinen. Paunonen avaa helmikuun aikana kirjakaupan myös Helsingissä.

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024