Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

”Haluan herätellä katsojia” – Kirsi-Klaudia Kangas haluaisi nähdä seurakunnissa lisää tarinoiden ja draaman hyödyntämistä

 

Tarinoiden tuominen näyttämölle on Keuruulla asuvan Kirsi-Klaudia Kankaan kutsumuksen ytimessä. Hänen perustamansa Teatteri Paradoksi esiintyy 10. syyskuuta Haapamäellä ja 7. lokakuuta Ikaalisissa. (Kirsi-Klaudia Kankaan arkisto) 

Esimerkiksi monologit voivat olla matalan kynnyksen tapa hyödyntää teatteri-ilmaisua seurakunnissa.

Kirsi-Klaudia Kangas:

”Olen koulutukseltani käsikirjoittaja, mutta olen tehnyt elämäntyöni freelancer-toimittajana ja kuvittajana. Kymmenen viime vuoden aikana matkalaukkuteatteri Paradoksi on vaihtelevasti työllistänyt minua, muusikko Raija Järvensivua ja satunnaisesti muutamia runoilijoita. 

KRS Krito 10.-23.6.

 

Minua kiinnostaa erityisesti teatterin tekemisen rajattomat mahdollisuudet kertoa evankeliumia tarinoiden avulla. Kun sanoma yhdistyy draaman keinoin visuaalisuuteen, voi lopputulos olla tehokas. 

 

Teatteri Paradoksi esittää pääasiassa musiikkipitoisia monologeja, joista muutamassa on mukana isoja teatterinukkeja. Esitämme myös runo- ja musiikkikonsertteja pääosin kirkoissa, palvelutaloissa, päiväkodeissa, juhlissa, tilaisuuksissa ja Keuruun helluntaiseurakunnassa. 

 

Oli jännittävää esittää ohjelmistossamme oleva Naemin näky -niminen, tositapahtumiin perustuva näytelmä Naemin suvun sukujuhlassa, jossa se herätti paljon tunteita. Ilokseni saamme esittää Naemin näky -monologin kotiseurakunnassani Haapamäen helluntaiseurakunnassa 10. syyskuuta. 

 

Näytelmien kautta haluan sanoman lisäksi herätellä katsojia itsekin innostumaan esimerkiksi monologien tekemisestä. Ne voisivat piristää seurakuntaelämää ja tarjota esimerkiksi Raamatun henkilöistä uusia näkökulmia vaikkapa saarnan alustukseksi. 

 

Keuruun IK-opistolla olen joskus opettanut lyhyesti monologin tekoa opiskelijoille. Käsittääkseni teatterin keinot ovat herätyksessämme vähällä käytöllä. Teatterin sijaan voisi ehkä puhua kertomuksen herättämisestä eloon draaman keinoin. 

 

Olen Jumalalle kiitollinen, että olen saanut ottaa käyttöön häneltä saamani lahjat. Usko omiin kykyihin meinaa välillä laittaa jarruja, mutta koen silti saaneeni työni Jumalalta.”

 

Jeesuksen sovitustyö on kaiken tekemisen punainen lanka ja perimmäinen tarkoitus.