Hagia Sofiasta suunnitteilla kopio Syyriaan – hankkeella protestoidaan rakennuksen muuttamista moskeijaksi

 

Hagia Sophia. Kuva: pixabay/tensionart

Syyrian hallitus suunnittelee Hagia Sofian kopion rakentamista.

Rakennuksesta on tarkoitus tulla ortodoksikirkko. Hankkeella protestoidaan Hagia Sofian muuttamista moskeijaksi. Asiasta uutisoi The Catholic News Agency.

Hagia Sofia rakennettiin 500-luvulla ortodoksikirkoksi. Vuonna 1453 se muutettiin moskeijaksi ottomaanien valloittaessa alueen, ja vuonna 1934 siitä tehtiin museo. Aikaisemmin tässä kuussa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan palautti rakennuksen taas moskeijaksi.

Rukous2025, 19.1.-16.2. neliöb, MJa

Hagia Sofiassa pidettiin ensimmäinen perjantairukous 24. heinäkuuta. Rakennuksen kristilliset kuvat ja symbolit peitettiin rukoushetken ajaksi. Näin toimitaan myös tulevaisuudessa.

Syyria suunnittelee Hagia Sofian kopion rakentamista Al-Suqaylabiyahin kaupunkiin. Kaupunki kuuluu Haman hiippakuntaan, ja sen piispa Nicola Baalbaki on hyväksynyt kirkon rakentamisen.

National Defense Forces -militian johtaja Nabeul Al-Abdullah esitti ensimmäisenä idean kirkon rakentamisesta The Catholic News Agencyn mukaan. Hän lahjoitti tontin, mihin kirkko rakennetaan, ja sai hankkeelle Venäjän tuen.

Monet tahot ympäri maailmaa ovat vastustaneet Hagia Sofian muuttamista museosta moskeijaksi. Esimerkiksi paavi Franciscus kertoi olevansa päätöksestä hyvin surullinen.