Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Hagia Sofia muutettiin museosta moskeijaksi

 

Hagia Sophia. Kuva: pixabay/tensionart

Istanbulissa sijaitseva Hagia Sofia on muutettu museosta moskeijaksi. Päätöksen teki Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, kun Turkin korkein hallinto-oikeus vahvisti, ettei muutokselle ole estettä.

Turkin hallinto-oikeus kumosi perjantaina (10.7.) vuonna 1934 tehdyn päätöksen muuttaa moskeija museoksi. Tämän jälkeen presidentti Recep Tayyip Erdogan allekirjoitti asetuksen, joka muutti rakennuksen takaisin moskeijaksi. Presidentti Erdogan kertoi tiedotustilaisuudessa, että ensimmäinen rukoushetki moskeijassa pidetään 24.7.

– Kuten kaikissa moskeijoissa, Hagia Sofiassakin ovet ovat auki kaikille paikallisille ja ulkomaalaisille, muslimeille ja kaikille muille, hän lisäsi.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

BBC uutisoi, että Turkin viranomaisten mukaan kristillisiä tunnuksia ei poisteta. Uutissivuston mukaan muutos on täysin symbolinen. Muutos edellyttää kuitenkin esimerkiksi mosaiikkien peittämistä, koska islam ei salli ihmishahmojen kuvaamista.

Rakennuksen muuttamisesta moskeijaksi on tehty ehdotuksia jo vuosia. Turkkia on kritisoitu päätöksestä ja siitä, että maa teki päätöksen yksin. Esimerkiksi Kreikan kulttuuriministeri Lina Mendoni ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo olivat muutosta vastaan. Unesco kommentoi, että asiaa olisi pitänyt käsitellä järjestön maailmanperintökomiteassa. Turkin johdon mukaan asian päätösvalta on yksin Turkilla.

Hagia Sofia rakennettiin 500-luvulla kirkoksi. Vuonna 1453 se muutettiin moskeijaksi ottomaanien valloittaessa alueen, ja vuonna 1934 siitä tehtiin museo. Hagia Sofia on Unescon maailmanperintökohde ja Turkin merkittävimpiä turistikohteita.

 

Lähteet: BBC, The Guardian, Yle