Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Gospelia kaikille -kuoro levittää gospelin ilosanomaa

 

Musiikin maisteri Nina Pakkanen luotsaa Gospelia kaikille -kuoroa.

Gospelia kaikille Mass Choirin laulajien ja sen johtajan, Nina Pakkasen, sydän sykkii mustalle gospelille. Kuoron kevätkausi huipentuu gospelkuorojen yhteiskonserttiin Musiikkitalossa.

Gospelia kaikille -kuoron harjoituksissa raikuu iloinen, reipastahtinen ja mukaansatempaava gospelmusiikki. Paikalla on reilusti yli 200 gospelista innostunutta laulajaa, jotka liikkuvat musiikin tahtiin. Kuorolaiset koostuvat eri ikäisistä ihmisistä – Mukana  on laulajia alle 20-vuotiaasta 80-vuotiaaseen. Osalle kokemusta kuorolaulusta on kertynyt jo paljon, kun taas toiset ovat aivan vasta-alkajia. Massakuoroon kaikki laulajat ovat tervetulleita.

Gospelin rytmi ja sanoma yhdistää

Neljä helsinkiläistä seurakuntaa – Lauttasaari, Meilahti, Tuomiokirkko ja Töölö – käynnistivät tammikuussa yhdessä Gospel Helsinki -kuoron kanssa kaksivuotisena hankkeena toimivan Gospelia kaikille Mass Choir’in, jonka ohjaajana toimii Gospel Helsingin taiteellinen johtaja, Meilahden seurakunnan A-kanttori Nina Pakkanen. Kuoron harjoituksissa  on mukana useita ammattimuusikoita ja laulamista sekä liikkumista opettava musikaaliohjaaja, oopperalaulaja ja näyttelijä Sören Lillkung.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Pakkanen kertoo, että idea afrogospelia laulavasta kaikille avoimesta kuorosta lähti liikkeelle siitä, että Gospel Helsinki -kuoroon pyrkii jatkuvasti enemmän laulajia kuin mitä on mahdollista ottaa. Kaikki eivät myöskään pysty sitoutumaan harjoituksiin kerran viikossa. Gospelia kaikille -kuoro vastaa toiveisiin tarjoamalla mahdollisuuden gospelin laulamiseen kerran kuukaudessa, usean eri alueen kirkoissa ja ilman pääsykokeita.

– Ensimmäisen harjoituskerran jälkeen polveni olivat hyytelöä, Pakkanen paljastaa. Kuoro ylitti odotukset houkuttelemalla harjoituksiin yli 200 gospel-laulamisesta innostunutta. Kuoronjohtajalla ei ollut etukäteen tietoa siitä, mitä äänialaa kukin kuorolainen laulaa eikä siitä, miten nopeasti uuden ohjelmiston kanssa tulisi edetä. Piti improvisoida.

– Harjoitus muovautui tilanteessa paikan päällä, vuoropuheluna  kuoron ja sen johtajan välillä. Gospelia kaikille Mass Choir on kuin puuveistos, joka muotoutuu harjoitusten edetessä ja puun materiaali määrittää, mitä siitä tulee – Taiteilijan  on kuunneltava puuta.

Kuoronjohtaja innostuu kuvatessaan, mikä hänen mielestään on kaikkein parasta uudessa projektissa:

– On ollut innostavaa nähdä, miten rytmi ja gospelin sanoma yhdistävät eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä, miten kaikki ”puhuvat” samaa [musiikin] kieltä harjoituksissa ja miten yli 200 laulajaa saadaan liikkumaan, laulamaan ja taputtamaan samanaikaisesti ja toimimaan kuin kyseessä olisi yksi soitin ja yksi orkesteri – Se  on huumaavaa.

Pakkanen kertoo saaneensa paljon kiitosta Gospelia kaikille -kuorosta. Ihmiset ovat kiitelleet paitsi musiikin rytmistä ja riemusta myös siitä, miten lämpimästi kuorolaiset on otettu vastaan. Pakkasen mukaan kiitos tästä kuuluu gospelhelsinkiläisille, jotka ovat ottaneet Gospelia kaikille -kuoron sydämenasiakseen ja välittäneet sillä tavoin rakkautta ja evankeliumin ilosanomaa.

Nina Pakkanen odottaa konserttia ”kuplivan innostuksen vallassa”

Gospelia kaikille -kuoron kevätkauden kruunaa Story of Gospel Music -konsertti Musiikkitalossa 19. toukokuuta. Konsertissa kuullaan massakuoron lisäksi Gospel Helsingin, Lahden Gospelkuoron, Joutsenon Gospelkuoron ja Aboa Gospelin ohjelmistoa sekä kuorojen yhteistä ohjelmistoa. Kuorot laulavat afroamerikkalaisista gospelia – sekä  mustana gospelina tunnettuja vanhoja spirituaaleja että nykygospelia.

Nina Pakkanen kuvaa tunnelmiaan muutama viikko ennen konserttia:

– Odotan konserttia kuplivan innostuksen vallassa. Ilmassa on jo suuren juhlan tuntu. On kutkuttavaa päästä esiintymään siihen ihanaan ympäristöön, mitä Musiikkitalo ja suuri konserttisali tarjoaa. Gospelmusiikin vieminen ulos kirkon turvallisten seinien sisältä ulos ihmisten pariin tuntuu suorastaan maailman valloitukselta.

Amerikkalainen säveltäjä-kapellimestari Gerald T. Smith on kutsuttu ohjaamaan kuoroja sekä työpajoissa että konsertissa.

– Tutustuin Tukholman gospelfestivaaleilla vuonna 2016 Geraldin sävellystuotantoon ja siihen, miten hän johtaa kuoroja. Pidin kovasti hänen tavastaan johtaa gospelmusiikkia. Siitä syntyi ajatus saada hänet myös Suomeen. Svenska Gospelverkstaden kutsui Geraldin Ruotsiin yhdeksän kuukauden ajaksi ja siihen sovitimme myös Geraldin Suomen-vierailun.

Gospelia kaikille Mass Choirin toiminta jatkuu syksyllä. Ensimmäinen kokoontuminen – johon myös kaikki uudet laulajat ovat tervetulleita – on  Meilahden kirkossa 16. syyskuuta klo 15-17. Nina Pakkanen kertoo, että syksyllä on tarkoitus aloittaa myös kouluille suunnatut musiikkityöpajat. Tavoitteena on saada työpajojen kautta kasaan Gospelia kaikille Kids Choir.

”Gospelmusiikki on silta tunteisiin ja niiden käsittelemiseen”

Nina Pakkanen tuo esiin, että Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa gospelmusiikki on elänyt vahvaa nousukautta jo pitkään. Se on pikkuhiljaa leviämässä myös ympäri Suomea ja luterilaisenkin kirkon piiriin.

– Gospelmusiikissa tunne on vahvasti läsnä. Se on silta tunteisiin ja niiden käsittelemiseen. Siinä elävät usko, toivo ja rakkaus – peruspilarit, jotka kantavat läpi koettelemusten ja tuovat toivoa vaikeina aikoina, mutta myös antavat rytmin ja sävelet riemuun ja ylistykseen.

Kuoronjohtajan näkemys on, että gospelmusiikissa palataan ihmiskunnan juurille, sillä jo Raamatussa kehotetaan useaan otteeseen ihmisiä ylistämään Jumalaa tanssien, soittaen ja laulaen.  Gospel tarkoittaa ilosanomaa.

Gospelin laulamiseen pystyvät kaikki helposti osallistumaan, koska sitä opitaan korvakuulolta, ilman nuotteja. Gospel tyylilajina mahdollistaa Pakkasen mukaan myös musiikin kokonaisuuden muokkaamisen ja improvisoinnin vielä esitystilanteessa, joten jokainen esitys on erilainen.

– Gospelmusiikki on uuden luomista, sillan rakentamista ihmisten välille ja suoraa yhteyttä Jumalaan, kuoronjohtaja kiteyttää.

Story of Gospel Music -konsertti saa Musiikkitalon raikumaan lauantaina 19.5. kello 19 alkaen. Lavalla nähdään Gospelia Kaikille Mass Choirin lisäksi Aboa Gospel, Lahden Gospelkuoro, Gospel Helsinki, Joutsenon Gospelkuoro sekä Gerald T. Smith.