Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Goljatin kotikaupungista löytyi suuri portti ja linnoitus

 

Gatin kaupungin linnoituksen seinämää. KUVA: Aren Maeir

Bar-Ilanin yliopiston arkeologiryhmä tiedottaa löytäneensä Gatin kaupungin portin sekä suuren linnoituksen.

Löydöt ovat ajalta ennen kaupungin tuhoa, joka tapahtui noin vuonna 830 eKr.

Gatin kaupungista kerrotaan Vanhassa testamentissa useaan otteeseen. Kun Daavid pakeni kuningas Saulia ja tekeytyi hulluksi Gatin kuningas Akisin edessä, hän ”riehui heidän edessään, piirteli portin oviin ja kuolasi parralleen.” (1. Sam. 21:14). Daavidin tappaman filistealaisen Goljatin kerrotaan olleen kotoisin juuri Gatista (1. Sam. 17:4), joka oli tuolloin seudun suurimpia kaupunkeja.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Kaivauksia johtavan professori Aren Maierin mukaan portti on yksi suurimpia, joita on koskaan löydetty Israelissa. Se on hänen mukaansa todistusaineistoa kaupungin vaikutusvallasta tältä ajalta. Portin lisäksi löydettiin linnoituksen seinä ja erilaisia rakennuksia sen lähistöltä, kuten filistealainen temppeli.

Kaivaukset alueella ovat jatkuneet kohta kaksikymmentä vuotta ja aiempien löytöjen joukossa on ryhmän mukaan muun muassa temppeleitä 1000–800-luvuilta eKr., todisteita maanjäristyksestä, johon mahdollisesti viitataan Aamoksen kirjassa (Aam. 1:1), kaiverruksia, jotka muistuttavat Goljatin nimeä, sekä todisteita kaupungin tuhosta kuningas Hasaelin toimesta, mikä mainitaan myös Toisessa kuninkaiden kirjassa (2. Kun. 12:18).

 
artikkelibanneri Uusi Tie