Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Fidan työ Jordaniassa nosti kymmenessä vuodessa satoja naisia

 

Basmiasta tuli perheensä ainoa elättäjä hänen miehensä lähdettyä. Kehitysyhteistyön tuella hän rakensi perheelleen kodin ja alkoi tehdä vapaaehtoistyötä muiden naisten hyväksi.

Naisten vaikutus yhteisöönsä on suuri. Yhteisökehitysohjelmassa naiset esimerkiksi perustivat yrityksiä.

Fida Internationalin yli kymmenen vuotta jatkunut yhteisökehitysohjelma toi Jordanian köyhille ja työttömille naisille töitä ja uskoa itseensä. Ulkopuolisessa hankkeen arviossa huomattiin, että naiset olivat löytäneet itsestään uusia kykyjä ja taitoja sekä oppineet näkemään itsensä uudessa valossa. Tämä vahvisti myös perheitä ja kokonaisia kyliä.

– Kun työ alkoi, oli etenkin naisten asema toivoton, muistelee hankkeessa työskennellyt Katja Köykkä.

KRS Krito 10.-23.6.

– Naisen asema kylissä oli alisteinen. He pysyivät kotona ilman töitä, ja se heijastui siihen, miten naiset itsensä näkivät. Apatia oli käsinkosketeltava.

Ohjelman kautta saatiin voimautettua satoja naisia. He perustivat köyhiin kyliinsä pienyrityksiä, kuten kampaamoja ja puutarhoja. Samalla perheiden taloustilanne koheni, kotien ilmapiiri parani ja jopa kasvatusmenetelmät muuttuivat: lyömisen ja ankaran kurin tilalle tuli usein keskustelu ja hellyydenosoitukset, mikä taas paransi lasten käyttäytymistä. Myös naisten ja lasten asema miesten silmissä parani.

Jordanian viranomaiset huomioivat menestyksekkään työn, jota lopulta tehtiin yli uskontorajojen. Maan sosiaaliministeriö kehotti muita järjestöjä ottamaan mallia Fidan työstä, ja monet järjestöt puolestaan kääntyivät Fidan puoleen kysyäkseen neuvoa työskentelystä maan hallituksen kanssa.

Fidan yhteisökehityshanke Jordaniassa päättyi viime vuoden lopulla.