Fida evakuoi Etiopian-työntekijänsä – ”Ei tullut yllätyksenä”

 

Tigrayn alueen konflikti on saanut aikuisia ja lapsia pakenemaan sieltä. Nyt levottomuuksien odotetaan laajenevan muuallekin. (RudiErnst/Shutterstock.com)

Alueella oli neljä suomalaisten helluntaiseurakuntien lähettiä perheineen.

Helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida päätti marraskuun alussa evakuoida Etiopiasta neljä suomalaista työntekijäänsä perheineen.
Evakuointi tehtiin varotoimena, sillä maan pohjoisosassa riehuvat aseelliset yhteenotot uhkaavat laajeta kohti pääkaupunki Addis Abebaa. Fidan työntekijät saapuivat Suomeen 9. marraskuuta.

– Evakuointi ei tullut yllätyksenä, sillä konflikti massa on jatkunut jo pitkään, Fidan itäisen Afrikan lähetystyön aluepäällikkö Ari Joensuu kommentoi Fidan tiedotteessa.

– Ulkoministeriö kehottaa poistumaan välittömästi maasta, ja myös muut järjestöt ovat aloittaneet työntekijöidensä evakuoinnin.

OM neliöb.17.8.-13.9. MJa

Joensuu kertoo, että päätös työntekijöiden maasta poistumisesta tehtiin yhteisymmärryksessä lähettävien kotiseurakuntien, Fidan turvallisuusorganisaation, paikallisten yhteistyötahojen johtajien, lähettilasten koulun edustajien sekä lähettien itsensä kanssa.

Pitkittyneiden levottomuuksien pesäke on pohjoisessa Tigrayn alueella, jonne Fida alkoi kanavoida humanitaarista apua tämän vuoden tammikuussa. Alueelle on voitu toimittaa 50 000 euron edestä hätäapua, jota on saanut noin 500 haavoittuvassa asemassa olevaa perhettä. Perheille on jaettu ruokaa ja välttämättömiä hygieniatarvikkeita.