Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Martti Ahvenainen: On tärkeää tiedostaa, että islam on valloittajauskonto, emme silti saa vihata muslimeja

 

Martti Ahvenaisen mukaan enemmistö maailman muslimeista ei ole koskaan lukenut koraania. Raamattua he eivät tunne lainkaan. Kuva: Sari Savela

Islamista kolme teosta kirjoittanut Martti Ahvenainen on huomannut, että Suomessa islamia tunnetaan huonosti.

Martti Ahvenainen on tehnyt maahanmuuttajatyötä muslimien parissa jo noin 15 vuotta.

– Olen varmaan yksi Suomessa tehdyn säännöllisen muslimityön pioneereista, Ahvenainen arvelee.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Aloin opettaa viikoittain Raamattua muslimeille vuonna 2009, kun eräs kurdipoika tuli maahanmuuttajille järjestetyn pääsiäisjuhlan jälkeen luokseni ja kysyi, kuinka hän voisi kääntyä kristityksi. Hänen iranilainen kaverinsa osasi sen verran suomea, että toimi tulkkina.

Opettaminen havahdutti Ahvenaisen huomaamaan, ettei hän tuntenut riittävästi islamia, vaikka oli 1970-luvun alussa asunut vajaan vuoden Marokossa, ja oli saarnamatkoillaan vieraillut monissa muslimimaissa. Oli hankittava lisää tietoa, jotta pystyi vastaamaan nuoren maahanmuuttajan kysymyksiin.

– Islamin tunteminen on tärkeää, jotta voi oikoa vääriä käsityksiä. Kaikista maailman muslimeista vain 25 prosenttia on joskus lukenut Koraania. Raamattua he eivät tunne ollenkaan. Suurin osa heistä seuraa niin sanottua kansan islamia, sellaisia asioita, jotka kulkevat ihmisten suussa. Siinä on paljon taikauskoa, Ahvenainen selventää.

Alkuperäistä, aitoa islamia ei voi oppia tuntemaan maassamme elävien yksilömuslimien kautta, vaan on tutustuttava islamin perusteoksiin Koraaniin, haditheihin ja Muhammedin elämäkertaan. Niin kuin puhdas kristinusko ilmenee Jeesuksen Kristuksen persoonassa, niin myös aito ja oikea islam löytyy vain Muhammedin esimerkistä.

Vähitellen opetettavien joukko kasvoi ja muslimeja alkoi tulla uskoon. Heitä kastettiin ja liitettiin seurakunnan jäseniksi. Vuoden 2015 muuttoaallon seurauksena työ lisääntyi merkittävästi.

Martti Ahvenainen pohtii kirjassaan Islamin haaste, miksi islam saa jalansijaa lännessä. Suomessakin joukko ihmisiä kääntyy muslimiksi vuosittain. Ahvenaisen mukaansa taustalla on islamin liian vähäinen tuntemus ja se, ettei Kristusta tunneta. – Jos Kristuksen sisäinen tunteminen puuttuu, ei kristinusko pelkkänä uskontona tyydytä ketään. Kuva: Sari Savela

– Jossain vaiheessa tuli tarve jakaa muslimit arabian- ja farsinkieliset eri ryhmiin. Sitten aloin pitää ryhmiä kahdesti viikossa.

Ahvenainen on saanut todistaa monen muslimin kääntymisen kristityksi. Kristityksi kääntyminen ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu, vaan useimmiten pitkän prosessin seuraus. Ahvenainen on havainnut, että kääntymiselle on erityisesti kaksi estettä. Ensinnäkin muslimien mielessä olevat väärät, päähän iskostetut opetukset ovat kuin linnoituksia, joiden takana muslimit ovat. Toinen este on pelko. Pelko hylätyksi, torjutuksi, vainotuksi tai jopa tapetuksi tulemisesta.

– Suomessakin monia kristityksi kääntyneitä on vainottu ja heidän omaisiaan on uhkailtu.

Epähistoriallinen Koraani

Uusista asioista kiinnostunut Ahvenainen kertoo ostaneensa ensimmäisen Koraaninsa jo 1960-luvulla.

– Kun ostin Koraanin, en aluksi lukenut sitä lainkaan, se oli niin vaikeatajuista. Myöhemmin hankin sitten Jaakko Hämeen-Anttilan uuden käännöksen ja aloin opiskella sitä.

Ahvenainen kertoo, että Koraani ei ole Raamatun tavoin johdonmukainen kokonaisuus vaan enemmänkin irrallisten ajatusten kokoelma.

– Hadith-kirjallisuus selittää Koraania, samoin Muhammedista kirjoitetut elämänkerrat. Niistä tunnetuin on Ibn Ishaqin kirjoittama, Ahvenainen taustoittaa.

Martti Ahvenaisen mukaan Koraanin antikristillistä luonnetta ja epähistoriallisia väitteitä on vaikea nähdä, ellei usko Raamattuun ja tunne sen sisältöä.

– Kun lukee Koraanin jakeita ja vertaa niitä Raamatun tekstiin, huomaa, että lähes kaikki Raamatussa esitetyt asiat on käännetty Koraanissa päälaelleen. Yksi aniharvoista Raamatun kanssa yhtäpitävistä asioista on se, että Maria on Jeesuksen äiti, ja että Maria oli neitsyt. Kertomukset Raamatun henkilöistä on muutettu ja niiden aikamääreet heittävät kuperkeikkaa.

Allahin mielisuosioon pyrkiminen

Muslimit kyllä kunnioittavat Jeesusta profeettana, mutta Koraani kieltää Jeesuksen jumaluuden ja sovitustyön. Muhammed käsitti Jeesuksen syntyneen Allahin ja Marian välisestä suhteesta.

– Islam on epäjumalanpalvelusta, mutta eivät muslimit tiedät palvovansa väärää jumalaa. Monet ovat hyvin tosissaan uskonsa kanssa ja yrittävät saada Allahin mielisuosion osakseen. Meidän on muistettava, ettemme saa loukata muslimeja ja heidän uskontoaan.

Ahvenainen on muslimeja opettaessaan saanut nähdä, kuinka monelle muslimille on ollut käänteentekevää oppia tuntemaan historiallisia totuuksia.

– Hengellisesti monelle on ollut valtava oivallus, että Jeesus todellakin on Jumala ja että ihminen voi saada varmuuden pelastuksesta jo nyt.

Muslimi ei voi koskaan olla varma Allahin suosiosta. Ahvenainen kertoo, että islamissa ihminen voi saada syntinsä anteeksi monella tapaa, kuten tekemällä pyhiinvaellusmatkan Mekkaan ja suutelemalla siellä Kaaban mustaa kiveä, tottelemalla Muhammedin opetuksia, lausumalla Allahin 99 nimeä ja niin edelleen. Mutta varmuutta anteeksiannosta ja pelastuksesta ei voi saada.

– Oikea muslimi noudattaa aina Muhammedin esimerkkiä, mutta sitä ei löydy juurikaan Koraanista, vaan se pitää etsiä Hadith-kirjoista, Ahvenainen tietää.

 

Kursiivilla kirjoitettu tekstiosuus on Martti Ahvenaisen kirjasta Islamin haaste (Perussanoma Oy, 2021)

 

 
Artikkelibanneri perussanoma