Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Etiopia sisällissodan partaalla: rukousta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan

 

Levottomuudet ovat tällä hetkellä keskittyneet Etiopian pohjoisosiin ja muualla maassa on rauhallista. Kuva: Sofi Valkealintu

Väkivaltaisuudet ovat syöksemässä Etiopian ennennäkemättömään tilanteeseen. Tähän mennessä räjähdysherkkä konflikti on jo vaatinut kymmeniä siviiliuhreja maan pohjoisosassa.

Sisällissota on puhkeamassa Etiopiassa. Maan pohjoisosassa sijaitsevassa Tigrayn osavaltiossa on aiemmin tällä viikolla puhjennut rajuja väkivaltaisuuksia. Ylen mukaan Etiopian armeija on nyt julistanut olevansa sodassa Tigrayn osavaltion kanssa. Taistelut alkoivat keskiviikkona, ja siitä alkaen armeijan joukot ovat kerääntyneet Tigrayn rajoille, uutisoi Yle 6. marraskuuta.

Jännitteet kasvoivat, kun Tigrayssa järjestettiin omat aluevaalit, jotka ovat Etiopian hallituksen mukaan laittomat. Helsingin Sanomien mukaan osavaltioon on julistettu Etiopian hallituksen toimesta kuuden kuukauden mittainen hätätila.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Alueella ei ole tällä hetkellä Kylväjän työntekijöitä, sillä Magnus ja Gunilla Riska ovat maan pääkaupungissa Addis Abebassa, jossa on rauhallista ja järjestön työntekijä Daniel Tegene voi myös hyvin ja jatkaa normaaleja tehtäviään Kaakkois-Etiopiassa. Lisäksi yksi lähettiperhe on Suomessa. Sen sijaan yhteistyökumppanimme Etiopian evankelinen Mekane Yesus –kirkko työskentelee alueella, missä levottomuudet ovat puhjenneet.

Kiristynyt tilanne on vaikuttanut Kylväjän työhön Etiopiassa hyvin vähän. Levottomuudet ovat tällä hetkellä keskittyneet maan pohjoisosiin ja muualla maassa on rauhallista. Työ niillä alueilla jatkuu normaalisti. Tilanne vaatii kuitenkin runsasta rukoustukea, sillä asiat voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Ylen mukaan aseistetut joukot ovat suorittaneet Tigrayn alueella etnisiä teloituksia ja tuhopolttoja. Sadat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.

— Joillain alueilla ortodoksisten kirkkojen ja niiden jäsenten kimppuun on tapahtunut hyökkäyksiä. Protestanttiset kirkot ovat Etiopiassa vasta avaamassa oviaan uudelleen pitkän koronan aiheuttaman sulun jälkeen, mutta niihin ei ole tietojen mukaan vielä hyökätty. Rukousta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, kertoo Daniel Tegene paikan päältä.

 
Kylvaja artikkelibanneri